İhsan Koç

İhsan Koç

Güle güle elektrikli traktör

Güle güle elektrikli traktör

Bir yazar ikinci yazısını yazana kadar bile ülkemiz gıda enflasyonu, mazot zamları, yağ kuyrukları ile gündemden düşmüyor. Allah insana kınadığını yaşatmadan canını almazmış. Kuyruk meselesi aynı bu mihvalden değerlendirilebilir.

**

Sert yükselişler, yapılan maaş düzenlemelerini şimdiden alt üst etti. Yönetim tarafına bakacak olursak ülkemizin gündemden düşmeyen bakanı Pakdemirli görevi bıraktı. Elektrikli traktör, elektronik hayvan küpeleri gibi projelerle hep gündemde kaldı. Meşhur tarlalara kepek ekmek sözünün mimarı oldu. Neyse elbette memleket için hayırlısı nasılsa öyle olmalı.

**

Ulusal Süt Konseyi kat kat artan elektrik ve yem fiyatlarına rağmen halen toplanamadı. Büyük çiftlikler zarar tablosu açıklıyor. Şimdi gözler yetiştiricileri memnun edecek süt fiyatında fakat önceki verilen süt zammı gibi bu fiyatta hemen erirse ne olacak?

**

Her süt-yem paritesi dengesizliği ülkemizde binlerce hayvanın yetersiz verim kategorisine girip kasaplık olmasıyla sonuçlanıyor. Damızlık hayvanlarımızı bu parite dengesizliğinin aylarca sürmesi yüzünden kaybettik.

**

Kıymetli bakanlarımız, bürokratlarımız birbirine güller çiçekler vererek devir teslim törenleri yaparken üretici hiç tören havasında değil. Bu hava devam ederse ülke genelinde bir hava değişikliği kaçınılmaz görünüyor. Tarımsal giderlerin ve hayvansal giderlerin dengeli olması gerekir. Demokrasilerde çiftçi tokadı meşhurdur.

**

Ülkelerin temel gıda sağlamak noktasında yaşadığı sıkıntıları bu aylarda daha net görüyoruz. Gelişmiş sayılabilecek AB ülkeleri bile yaşanan insani krizlerden payını alıyor. Kendi tüketim kaynaklarını harekete geçirenler müstesna.

**

Onlar milli ideallerinin peşinde yolu bitirmek üzere. “Paramız var ki ithal edebiliyoruz” diyenlerle “şimdi yağ var markette sırasıda olacak şükür, önceden yağ bile yoktu” diyenlerin toplam milli ideali evde “menemen” yemekten öteye geçmeyecektir.

**

Çiftçi ve hayvancıların yararına sunulan desteklemelerin tekrar güncel piyasa koşullarına göre değerlendirilmesi gerekmektedir. Desteklerin gerçekten destek olabilmesi için zamanında devreye girmesi gerekiyor. Sektörden olsun veya olmasın herkes desteklerin nasıl bir yılan hikayesine döndüğünü biliyor.

Tarım ve ekonomi yazarları milletin cebinin sesi olarak gazetelerde yazıyorsa bu sese kulak vermek lazım.

+*

Bu bakanlık değişikliğinin yeniden bir atılımla sonuçlanması hepimizin beklentisi. Potansiyel varken, çalışkanlık varken artık üretimi gerçekleştirelim. Ata tohumlarını, elektrikli traktörleri, elektronik küpeleri dönem dönem reklamlarda değil, sahada görelim…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR