İhsan Koç

İhsan Koç

Bayramda seçimin nabzı

Bayramda seçimin nabzı

Ülkemiz seçim startını verdi. Yeni seçim sistemi gereği yapılan kombinasyonlar partilerin temsil gücünü arttırıyor. Ancak yaşanan karmaşık denklemler toplumun tabanında karşılık bulmuş gibi değil. Bayram boyunca hanelerde tartışılan seçimin son durumu ve milletvekili listeleri Konya özelinde bakılırsa problemli gözükmüyor. Eskilerin yaşadıklarını dinleyen meşhur “Z kuşağı” bakalım nasıl reaksiyon gösterecek.

Bayram ve deprem acısı partizanlar arasında yaşanacak gerilimin önüne geçti. Kucaklaşmasıyla ünlü ülkemiz yine birbirine sahip olarak hoşgörü edasını koruyor. Miting alanlarında yer yer yükselen tansiyon ve protesto sesleri yine olağan seviyelerde ilerliyor. Milletin necipliği sayesinde bu seçimleri gerginlik ve amatörlükten uzak şekilde tamamlamak temel arzumuz.

Darbeler döneminde şekillenen sağcı ve solcu kavramları bu seçim sisteminde köreldi. Milli Görüş hareketinin geçmişten örneklerle tekrar diriltmek istediği CHP birlikteliği tepki çekerken, yine dönemin Merve Kavakçı vakasına damga vurmuş Demokratik Sol Parti seçimini yaptı. Bu sistemin iyi olan özelliği olarak bu birliktelikleri memlekete kazandırması diyebiliriz.

Hemen hergün karşımıza gelen anket ve raporları canlı canlı bayram gezilerinde gördük. Sosyal medyaya bakılacak olursa muhalefet kanadı daha ileride görülüyor. Bunu gençler üzerinde gösterdikleri değişim hareketi ve dikkat çekecek kampanyalar üzerine yorabiliriz.

Peki Konya özelinde durumlar nasıl? Ak parti listelerinin tamamı ilçelerde çalışmalarına devam ederken, yeni isimlerin katılması seçmen gözünde pozitif etki bırakmış. Sivil toplumda etkili olmuş, yerel esnaflar tarafından tutulmuş, geçmişte çeşitli sulama projelerinde görev almış isimleri tekrar ön plana getirmek taşra teşkilatları tarafından memnun karşılandı.

Millet ittifakı partilerinde ise anlaşma gereği çoğu partilerin listeleri ortak vaziyette. Çalışmaları ilçeler üzerinde devam ediyor ancak Cumhur ittifakı için söylenecek çoğu gayret söylenemez. Konya olduğu için normal karşılanabilir fakat seçmen sessiz kalmayı seviyor. Bu unutulmaması gereken bir detay. Şimdiye kadar hükümet açısından fazla surpriz yaşanmadı ancak bu seçimlerde alım gücünün sarsılması sandığa yansıyabilir. Bazen Türk siyasetinde sessiz olmak çok tesirli olabiliyor.

Bakalım seçimlerden sonra süreç nasıl devam edecek. Demokrasilerde toplumun çoğunluğu kabul edilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR