Mustafa Sarı

Mustafa Sarı

Örnek sporcu Yaşar Doğu

Örnek sporcu Yaşar Doğu

YAŞAR DOĞU ORTAOKULU Yer: Konya, Karatay, K.Kumköprü Çatalçömlek Mahallesi Yeniceler Caddesi N0:20 Kim bu Yaşar DOĞU? Her meslek dalında mutlaka bir “Duayen” vardır; Bu anlamda Atasporumuz güreşin üstadı olarak şampiyon güreşçimiz Yaşar DOĞU’yu her zaman hatırlarız. Yeni Neslimizin Türk Spor tarihine adını altın harflerle yazdırmış böyle önemli değerlerin kim olduğunu, başarılarını ve nasıl bir spor ahlakına sahip bulunduğunu öğrenmesi ve kendilerine bu şahsiyetleri örnek alarak istkballerine yön verebilmesi gerekmektedir; Çünkü artık Yaşar Doğu gibi sporcular maalesef yetişmiyor.

         1913 yılında Samsun Kavak ilçesi Karlı köyünde doğan Yaşar Doğu, 1.Dünya Şavaşında şehit düşen babasının ardından, oldukça zor şartlarda hayatını devam ettirirken güreş sporuna başladı; Ay-yıldızlı forma altında çıktığı 47 karşılaşmanın 33'ünü tuşla kazanma başarısı gösteren ve kısa zamanda Türk güreş tarihine efsane bir isim olarak adını yazdıran Yaşar Doğu, Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonluğunun ardından güreş yaşamını antrenör olarak sürdürerek, Mithat Bayrak, Adil Atan gibi birçok şampoiyonu yetiştirdi; Doğu, 1961 yılında Ankara'da geçirdiği bir rahatsızlık sonucu hayata veda etti.

         Konya’da bahsettiğimiz okula da ismi verilen Yaşar Doğu’nun oğlu olan ve halen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda öğretim üyesi olarak görevini yürüten Prof. Dr. Gazanfer Doğu 12 Nİsan 2006 tarihinde bahse konu okulu ziyaret etmiş ve rahmetli babasının isminin Mevlana Diyarı’nda yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti Büyük bir heyecanla dile getirmişti.

         Gerçi Konyamızda sadece merhum Doğu’nun değil, Selçuklu İlçemizde Türk spor tarihine mal olmuş Ahmet Ayık, Sırrı Acar, Hamit Kaplan, Tevfik Kış, Mustafa Dağıstanlı, Nasuh Akar, Ali Rıza Alan, Mersinli Ahmet (Ahmet Kireçci), Gazanfer Bilge, Yaşar Erkan, Sefer Baygın gibi yüzlerce şampiyon sporcunun ismi cadde, sokak ve diğer kamusal alanlara verilmiştir; bu nedenle Belediyelerimizi hassasiyetlerinden dolayı tebrik etmek istiyorum. “Geçmişini bilmeyen Milletler, Başka Milletlerin Avı Olurlar” özdeyişinde de işaret edildiği gibi, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımız daha nice kahramanlarımızı daha iyi öğrenmeye ve anlamaya çalışırken, bu merhale de Uluslar arası spor yarışmalarında altın madalya kazanarak şanlı bayrağımızı dünya milletleri önünde en üste çektirip, İstiklal Marşımızı bütün Dünya ya büyük bir gururla dinleten Yaşar Doğu gibi şampiyonlarımızın hayatını da en ince ayrıntısına kadar öğrenmelidirler… Muhabbetle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Sarı Arşivi
SON YAZILAR