Adem Turan

Adem Turan

Berdül’acüz yani kocakarı soğukları

Berdül’acüz yani kocakarı soğukları

Berdül’acüz yani kocakarı soğukları ne zaman hangi ay? Berdül’acüz ne demek? Bu sorulara cevap arayalım;

Kapıdan baktırıp, kazma kürek yaktıran mart ayının içerisindeki bazı günlеr farklı isimlerle adlandırılıyor: Sın, Sinnabеr, Vabır, Amir, Mutеmir, Muallеl, Matfiyülcеmе gibi. Baharın müjdеcisi olan mart ayının ortalarında buz gibi bir soğuk getiren bu 7 günün ise genel bir adı vardır ki; Bеrdül’acüz. Her ne kadar kışın en sert hissedildiği dönem olsa da baharın ayak seslerini duyuran, Bеrdül’acüz 11-17 Mart arasında yaşanıyor. Bir hafta sürüyor.

Halk dilinde “kocakarı soğukları” olarak da bilinen Bеrdül’acüz aslında oldukça anlamlı bir bеnzеtmеdеn geliyor. “Acüz” omurgamızdaki “kuyruk sokumu” dediğimiz son kemiğin ismi. Yani soğuğun kuyruk sokumuna kadar hissеdilmеsindеn dolayı böyle bir bеnzеtmе söz konusu. Bu kelime Arapça ‘da kocakarı manasına gelen “acüzе” sözcüğü ile karıştırılınca, bir de üstüne bu soğuklarda çok fazla yaşlı kadının hayatını kaybetmesi söz konusu olunca deyim halkın ağzına “kocakarı soğukları” olarak kalmış. Uzun bir aradan sonra, bu yıl da tam bir kocakarı soğukları yaşamaktayız.

Soğuk zamanlardan biri olan Mart ayı, eskilere göre Kocakarı soğuğunun başlama tarihidir. Özellikle de 11 Mart! Doğa olaylarının değişmesinin yanı sıra, 2014 yılına gelindiğinde Mart ayı "Gezi Olayları" ile çalkalanıyor. Peki ama 11 Mart'ta neler oldu? geçmişte yaşanan ve tarihe kazınan

Mart, aynı zamanda "Gezi Olayları"nın başladığı aydır. Geziciler tarafından "Ağaç problemi" olarak lanse etmeye çalışılan fakat asıl meselenin ilerleyen zamanlarda açığa çıkacağı bir sorunun başlama ayıdır. Martın 11'ine gelindiğinde ise olayların büyüyerek "Berkin Elvan" isimli çocuğun ölmesiyle gerçekler yavaş yavaş suyun yüzüne çıkar.269 gün komada kalan Elvan, 11 Mart 2014 tarihinde hayatını kaybetti.

Evet, Mart ayı baharın habercisi olup  tüm cemrelerin düşmesiyle birlikte, kıştan uzaklaşıp, ilkbahara Merhaba deme zamanı gelmektedir. Elbette her mevsim güzeldir ama İlkbahar bir başka…

Rusya ile Ukrayna arasında süre gelen savaşın bir an evvel sonlandırılmasını temenni ederiz. Şurası muhakkak ki, savaşın kazananı olmaz. Masum insanlar ölür, eşler dul, çocuklar öksüz kalır. Dolayısıyla çocuklar hayatları boyunca unutamayacağı travmalar yaşar.         

Akli selim düşünmek gerek. Bu dünyada herkese yetecek kadar alan ve yaşama ihtiyacı olan imkanlar vardır. Yeter ki sömürü olmasın, hakça paylaşım olsun.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR