İhsan Koç

İhsan Koç

Kuraklık İçeride

Kuraklık İçeride

İnsanoğlu yeryüzünde tarım ve hayvancılık yaparak işe başlamıştır. Tarihin ilk meslekleri olarak bu ikisi karşımıza çıkar. Günümüzde gelişmiş teknolojiler, temiz üretim tesisleri, el değmeden üretilen tarım ürünleri, son noktaya kadar gelişen sektör…

***

Topraksız tarıma kadar ileri giden ülkeler dahi ortaya çıktı ve yaygınlaşıyor. 6’lı masa, 2’li masa derken rahmetin bu sene azaldığını görmek pek mümkün değil. Peki biz bu duruma hazır mıyız? 

***

Tamamen şehirlerde kullanılan suyun ihtiyaç gözetmeksizin israf edilmesi yaşadığımız kuraklık tehlikesini derinleştirir mi? Kıraç arazilerin değerendirilmesinde başrol oynayan yağmur suyunun azalmasıyla rekolte epey düşecek. 

***

Halk olarak bunları konuşup hazır olmak gerekiyor. Konya ovasında bahar yağışlarının gelmemesi problemin uzun soluklu olmasına neden olacak. Önümüzde tek nasip bahar yağışları diyebiliriz.

***

Kuraklık kapıda demek yerine içeride demek daha doğru bir ifade olacak. Sayısız gelişmenin yaşandığı memleketimizde kuraklık olması en önemli gelişmedir. 

***

Hububat piyasalarına geçen sene savaş piyasaları demek mümkündü. Dünya üzerinde yüksek hububat üretim yeteneğine sahip iki ülke ve coğrafya birbirine girmişti. Ülkeler içinde oldukları savaşın faturasını çıkartabilmek için daha uygun fiyatlardan hububat satışı dahi yaptı. 

***

Bu satış sayesinde memlekette yaşanacak hububat sorunu ve kuraklık sübvanse edildi. Bu sene, durumdan daha uzak ve daha tehlikeli olaması beklenebilir. 

***

Savaşa alışan hububat piyasası, o bölgeden ürün alarak kuraklığın ortaya çıkarttığı rekolte düşüklüğünü baskılayabilecek mi? Göreceğiz.

***

Geçen sene ülkemiz diplomasi alanında yaptığı girişimlerle temel gıdaların teminini iki ülkeden birden sağlamıştı. O dönem yazdığım diplomatlara teşekkür yazısını bu sene tekrar yazmak istiyorum.

***

Nüfusun artmasıyla birlikte yaşanan gıda ihtiyacı tüm insanlığın daha çok üretime ve daha çok yağışa ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

***

Ülkemizde her alanı etkileyen deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, kalanlara ise başsağlığı dilerim. Dayanışması ile meşhur olan memleketimize Allah böyle acılar yaşatmasın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR