A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKHÎ SORULAR VE CEVAPLARI

FIKHÎ SORULAR VE CEVAPLARI

S.1) Hocam; Oruca ne zaman niyet edilir? Sahura kalkamadık, o zaman nasıl niyet ederiz? Açıklar mısınız?

C.1) Hanefi Mezhebine göre; kalben niyet ediyorsun o önemlidir, dil ile söylemek sünnettir.

Şafii Mezhebine göre; kalben niyet etmek tamamdır. Dil ile söylemek müstehaptır.

Ramazan Ayı Orucuna niyet güneşin batışından başlar, gündüzün yarısına kadar devam eder. Kaldı ki; Ramazan Ayının girmesiyle kalben oruç tutmaya niyet ediyorsunuz. Bu niyet yeterlidir.

Tayin edilmiş adak orucu ve nafile oruçlara niyet güneşin batışından başlar, gündüzün yarısına kadar devam eder.

Ramazan Orucunun kazası, bozulmuş bir nafile orucun kazası vacip oruç olur. Kefaret oruçları için niyetin gece yapılması şarttır.

Şafii Mezhebine göre; Ramazan’da farz orucun niyeti veya adak, kaza orucun niyeti için gece niyet edilmezse orucun kazası yapılacaktır. Nafile oruçlarda zeval vaktine kadar niyet yapılabilir.

S.2) Hocam: Oruçlu iken kulağa ilaç koymak ve kulağı su ile yıkamak oruca zarar verir mi? Açıklar mısınız?

C.2) İmamı Azam’a göre; kulağa ilaç koymak orucu bozar.

Bunu kulak burun boğaz profesörüne sordum. Bazı kulaklarda delik olur ve dökülen ilaç mideye ulaşır iner der. O zaman oruç bozulur.

İmamı Ebu Yusuf ve İmamı Muhammed’e göre; kulağa akıtılan ilaç orucu bozmaz der. Fakat kulak delikse mideye ilaç veya su ulaşıyorsa oruç bozulur.

İmamı Şafii’ye göre; Kulağa kasten damlatılan ilaç veya su orucu bozar. O orucun kazası gerekir. Kulağın dışını yıkamak orucu bozmaz der.

İhtiyaten kulağa ilaç damlatılmasının gece yapılması uygun olur.

S.3) Hocam; Ben sizi Konya dışından arıyorum. 35 yaşında bir bayanım. Ramazan Ayında orucumu kesmemek için adet geciktirici ilaç kullanabilir miyim? Dini yönden bir sakıncası var mıdır? Açıklarsanız memnun oluruz.

C.3) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; kadınların regli hallerinde oruç tutması haramdır. Orucu kaza ederler, namaz kılamazlar ancak namazı kaza da etmezler. Ramazan’da oruca ara vermeden tutmak için adet geciktirici ilaç kullanmak tıbbî yönden kadın sağlığına bir zarar vermezse dinî açıdan bir sakıncası yoktur. Esas olan insan sağlığıdır. Bunu da uzman bir jinekolog doktora sormak lazımdır. Eğer kadının bünyesine zarar veriyorsa sağlık önemli olduğu için geciktirme hapını kullanmayın deriz. Böyle olunca kullanmakta dinî yönden caiz değildir.

S.4) Hocam; Ben astım hastasıyım. Nefes almakta çok sıkıştığım zaman sprey kullanmak, oksijen takmam gerekiyor. Sprey kullanmak ve oksijen tüpü ile nefes almak orucu bozar mı? Açıklar mısınız?

C.4) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; sprey ve oksijen tüpü kullanmadığınızda tehlike arz ediyorsa veya kullanmak zaruri ise o takdirde kullanabilirsiniz orucunuz bozulmaz.

S.5) Hocam; Eskişehir’den arıyoruz. Biz bir aylık evliyiz. Oruçlu iken eşimle oynaşırken cinsel ilişkiye giriverdik. Sonra çokta pişman olduk. Ne yapacağız? Açıklar mısınız?

C.5) Biz cevaplarımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; her ikinize de kefaret lazım gelir. Yani karı koca olarak hiç ara vermeden 60 gün ceza 1 günde kaza olmak üzere 61 gün oruç tutacaksınız. Kefaret Orucunu tutmak her ikinize de farz oldu.

NOT: Kadınlar Kefaret Orucu tutarken regli hallerinde oruç tutamazlar, sonra da ara verdikleri kadar ilave oruç tutarlar ve 61 güne tamamlarlar. Erkekler ara veremezler.

S.6) Hocam; Oruçlu iken yola gidiyoruz. Oruç tutmasak olur mu? Açıklar mısınız?

C.6) Allah (CC) Bakara Suresinin 183. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Sayılı günlerde oruç size farz kılındı. Sizden birisi hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca tutar. Eğer tutarsa daha hayırlıdır

Siz yolculuk esnasında zorluk yaşıyorsanız oruç tutmazsınız. Şayet tutarsanız sizin için daha hayırlıdır. Eğer bir zorluk yoksa orucu tutarsınız ve daha faziletli olur.

S.7) Hocam; Sizi Aksaray’dan arıyoruz. Sizi kanal 42’den ve YouTube’den takip ediyoruz. Eskiden ekinden devlet vergi alıyordu. Şimdi o vergiyi devlet kaldırdı. O zaman öşür bizden düşmüyor mu? Vergi veriyoruz, bu vergi zekât yerine geçmez mi? Açıklar mısınız?

C.7) Hükümet o günlerde buğday ve arpadan vergi alıyormuş. Devletin aldığı vergi öşürü farz olmaktan kurtarmaz. Devlet vergi alıyor bizlerde vatandaş olarak veriyoruz. Devletin harcama yolları bellidir. Zekât Kur’an-ı Kerimde belirlenen 8 sınıfa verilir. Zekâtta temlik (malın kişinin elinin altında olması ve onu kullanabilmesi) esastır. Kesinlikle vergi zekât yerine geçmez. Zekât farzdır, 81 gr altını olan ve üzerinden bir yıl geçen mala zekât farz olur. Ancak devlet acayip vergiler alıyor. Unutmayın vergi devletin koyduğu bir ölçü ve bir oranda vatandaş olarak verilir. Zekât, öşür farzdır Allah’ın emridir. Vermeyene azap vardır. Parası veya malı olup ta zekâtını vermeyenin malına haram karışır.

S.8) Hocam; Topraktan çıkan mahsullerde öşür verirken belirli bir nisap bir ölçü var mıdır? Açıklar mısınız?

C.8) İmamı Azam Ebu Hanife’ye göre; yaş ve kuru tarladan çıkan mahsullerin az çok ne olursa olsun 10’da 1 veya 20’de bir öşürü vardır der. O’nun öğrencilerinden;

İmamı Ebu Yusuf ve İmamı Muhammed’e göre; çıkan mahsuller 5 vesak yaklaşık 954 kg 1 tondan aşağı olan mahsulden öşür alınmaz derler.

S.9) Hocam; Afrika’da su kuyusu açtırılıyor. Ben zekâtımı su kuyusu açtırmaya verebilir miyim? Açıklar mısınız?

C.9) Zekât nerelere verilmez:

Camii, Kur’an kursu, okul, su kuyusu açtırma, yol inşaatına, köprü yapımına ve ölünün kefenine zekât verilmez. Belediye araç satın alırken zekâttan veremez.

Zekât; fakirin, miskinin, yolda kalmışın, ilim tahsil edenin, zekât toplama memurları, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlar, cihad edenlere, borçlulara verileceğini Allah (CC) Tevbe Suresinin 60. Ayet-i Kerimesinde açıkça belirtmiştir.

S.10) Hocam; Konya dışından arıyorum. Babam Hacca yazıldı ve Hac Kurası çıktı. Ancak babam şu an Hacca gidemeyecek kadar hasta ve gidemiyor. Ben onun yerine vekil olarak gidebilir miyim? Açıklar mısınız?

C.10) Evet yaşlı müzmin hastalık nedeniyle yerine birini bedel olarak gönderebilir. Hacca bedel olarak gidecek olan şahıs önce kendisinin Hac yapmış olması gerekir. Kendi adına Hac yapmadan bedel gidemez. (Kaynak: El Muğni)

Bedel olarak gidecek olan bir kişi ihrama girerken vekilinin adına Hacca niyet edecek, tavafta, sayda, kurbanda, şeytan taşlamada ve Veda Tavafında hep vekilinin adına niyet edecektir. Hac için verilen para artarsa dönüşte sahibine iade edecektir.

S.11) Hocam: İhramlı iken kokulu sabunla banyo yaptım. Ne yapmam gerekir? Açıklar mısınız?

C.11) İhramlı iken vücudun dörtte birine koku sürülürse ceza olarak bir koyun kurban etmesi vacip olur.

Size 1 koyun vacip olur. Bu kurbanın da kesilme yeri harem bölgesidir. Siz bir Suudi Arabistan’a gidenlerin birisiyle kurban ücretini ve vekâletini göndereceksiniz. Üzerinize vacip olan kurban Mekke’de kesilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR