Remzi Can

Remzi Can

Torba Yasaya Bakış…

Torba Yasaya Bakış…

Malum bir süredir meclis çatısı altında bekleyen veya görüşmelerine devam  edilen bir torba yasa tasarısını bir umutla halkımız beklemektedir.

Torba yasaya genel hatları ile baktığımızda evet; bir çok noktada SSK’lısından Bağ-Kur’lusuna vergi borcu olanına kadar faydalanması sağlanacak içeriktedir. Bu güzel bir şey. Bir yıl içerisinde iki seçim geçirmiş esnaf ve tüccarlarımızın borçlu olanlarına belki de bir nefes aldıracak nitelikte bir yasa.

Ama!

Yıllardır vergilerini zamanında ödeyen SSK veya Bağ-Kur borcu bulunmayan esnafımızın soruyorum suçu ne? Bütün yükümlülüklerini tam anlamıyla yerine getirmiş esnafın günahı ne! Devlete olan borcunu zamanında ödemiş defterlerini düzgün tutmuş SSK, Bağ-Kur ve vergi daireleri ile sorun yaşamamış esnafın günahı ne ki bu torba yasada üzerine düşeni yapmış esnafımıza da takdir mahiyetinde bir madde yok.

Devlet adildir ve adil olmak zorundadır. Bu noktada üzerine düşeni yapmış ister esnaf olsun ister müteşebbis olsun demez mi; “biz yükümlülüklerimizi yerine getirelim üzerimize düşeni yapalım devletimiz bize üvey evlat muamelesi yapsın. Bizim günahımız her şeyi zamanında ve bi tamam yapmak  mı?”  diye sorsa yerden göğe kadar haklılık payı vardır.

 Şöyle bir kanı oluşturmamak işleyiş açısından önemli olacaktır. Yasada kendine bir şey bulamayan kişi şöyle derse kimse yadırgamasın. “Nasıl olsa bir torba yasa daha çıkar o zaman bende borçlarımı ödemeyeyim yasa ile nasıl olsa iyileştirme yapılıyor.”

Sonuç olarak şunu demek lazım;

Tamam zaten borç batağında olan esnafın sıkıntılarını gidermek için böyle bir yasaya ihtiyaç vardı. Gündeme gelmesi ve meclisten bir an evvel de geçerek yürürlüğe girmesi de faydalı olacaktır.

Ama borçlarını zamanında ödeyen yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak yerine getiren ve devletten beklentisi olan esnaf sanatkar müteşebbislerin de en azından yasaya eklenecek yeni madde veya maddelerle ödüllendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu daha adil olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Remzi Can Arşivi
SON YAZILAR