Beyza Ulukan

Beyza Ulukan

OKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME

OKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME

Okullar açıldı ve yeni dönem başladı. Annelerin en büyük telaşı, yine beslenme çantaları ve okulda yenen yemekler... Bu konuyu çok önemsiyorum ve her sene sizlerle paylaşmaya özen gösteriyorum. Çocukların başarısı, beslenmeyle doğrudan ilgili... Bu sebeple öğrenciler için kahvaltı, olmazsa olmaz. Sevgili anneler-babalar, ne yapın ne edin, onları kahvaltısız okula göndermeyin.

Kahvaltı önemli

Kahvaltı, yetişkinlerdeki kadar çocuklarda da önemli. Onlar için de gün nasıl başlarsa, öyle gidiyor. Birçok minik sabahları iştahsızlık yaşıyor biliyorum, ama illa koca bir sofrada uzun süren kahvaltı yapması gerekmiyor.

Kahvaltı seçenekleri
Anne ve baba okul döneminde beslenme konusunda daha dikkatli olmak zorunda çünkü yemek seçimleri özellikle de kahvaltı başarıyı etkiliyor. Araştırmalara göre, kahvaltı yapan çocukların ders notları daha iyi.
Kahvaltı sofrasına özen gösterin, mümkünse aynı saatte uyanıp hep birlikte kahvaltı edin. Her gün aynı şeyleri yememek için çeşitlilik yaratmaya çalışın:
- Yumurta
- Peynirli sandviç
- Tahıl gevreği ve süt
- Meyve, yoğurt, bal ve ceviz
- Sebzeli krep
Çocuğunuzun sevebileceği farklı lezzetleri birlikte deneyin, hafta sonu mutfağa girip kahvaltıları birlikte hazırlayın.


Okuldaki öğle yemeği
Okul menüsünü mutlaka inceleyin, gerekirse okul yöneticileriyle görüşün. Menülerin protein, tahıl ve sebze açısından dengeli olmasına dikkat edin.
Çocuk gelişiminde önemli meyve ve süt / yoğurt grubunun yeterli verildiğinden emin olun. Listedeki yemeklere göre akşam menülerini dengeleyebilirsiniz.
 

ANNELERE BESLENME ÇANTASI MENÜ ÖNERİLERİ

 

Annelerin zihinlerini “Çocuğumun beslenme çantasını en ideal şekilde nasıl hazırlarım?” sorusu kurcalıyor. Aşağıdaki örnek beslenme çantası menüleriyle çocukların gerekli tüm besin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

1. Beslenme Çantası Menüsü

• Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sebzeli, tavuklu sandviç, • Ayran, • 1 dilim kek.

 Tahıllın yanı sıra et, süt ya da yoğurt ve sebze tüketimiyle alınacak olan vitamin ve mineraller, çocuğun dengeli beslenmesi için şarttır. Menüye dahil edilecek kekin ev ortamında pişirilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Çocuğun tatlı ihtiyacını giderecek olan bu kek, kantin alışverişini ortadan kaldırabilir.

2. Beslenme Çantası Menüsü • Çikolatalı krep, • Süt, • Meyve.

 Genel olarak bakıldığında çikolata çocuk beslenmesi için çok fazla tercih edilmez. Fakat çocukların çikolatayı bir hayli seviyor oluşu çikolatanın tüketim alışkanlıkları arasında yer almasına neden oluyor. Beslenme menülerinde de içeriğinde çok yoğun çikolata kullanmamak şartıyla krepler hazırlanabilir. Çünkü çocuklar, krep vesilesiyle protein deposu olan süt ve yumurta ihtiyacını karşılamış olur. Kreple birlikte ayrıca beslenme menüsüne lif içeren meyve ve sebzeler de dahil edilmelidir. Sebze tüketimine yanaşmayan çocuklara sebzeleri sevdirebilmek için az porsiyonlar teklif edilmeli, zamanla bu oran arttırılmalıdır.

3. Beslenme Çantası Menüsü

• Peynirli tost veya sandviç,

• Ayran,

• Küçük salata veya söğüş,

• Kuru meyve karışımı. Çocuklar, ekmek tercihlerini çoğunlukla beyaz unlu olanlardan yana kullanır. Fakat çocukların bu tercihlerini tam tahıllı ekmeklerle değiştirmek gerekir. Bunun nedeni de tam tahıllı ekmeklerin hem bağırsak sistemini olumlu yönde etkilemesi hem de B vitaminleri bakımından daha zengin oluşudur. Ayrıca sandviç içinde kullanılacak peynirin seçimini de çocuk yapmalıdır. Çünkü peyniri çocuk seçerse daha severek tüketecektir.

4. Beslenme Çantası Menüsü

• 2-3 dilim börek (peynirli veya sebzeli olabilir),

• Evde yapılmış az şekerli meyve kompostosu,

• Sütlaç ya da puding gibi sütlü bir tatlı. Börek, şüphesiz tüm çocukların severek tükettiği bir yiyecektir. Börekayrıca enerji sağlayan karbonhidratlar arasında da önemli bir yere sahiptir. Bilhassa süt ve yumurta gibi proteinlerle hazırlanan börekler, besin değeri bakımından zengin hale gelir. Ayrıca şekerli ve boyalı içecekler yerine evde hazırlanmış, içerisinde meyve de bulunan az şekerli kompostolar çocuklara içecek olarak verilebilir. Süt- yoğurt ihtiyacını karşılamak için de az şekerli sütlü bir tatlı alternatif olarak kullanılabilir.

5. Beslenme Çantası Menüsü • Ton balığı ve söğüşlerle hazırlanmış bir sandviç,

 • Taze sıkılmış meyve suyu,

• Kurabiye. Balık tüketimiyle karşılanan Omega-3 ve Omega-6 gibi yağ asitleri çocukların zihinsel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Beslenme çantası için hazırlanacak ton balıklı bir sandviç iyi bir alternatif olabilir. Meyve yemeyi sevmeyen çocuklara meyve suyu verilebilir. 2-3 farklı meyve karışımından oluşan meyve suyu çocukların birçok vitamin ihtiyacını karşılayacaktır. Çocuklar gün içerisinde fazla enerji harcadıklarından tatlıya daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle sevebilecekleri, aynı zamanda da besleyici yiyeceklerle tatlı eksikleri giderilebilir. Örneğin; fındıklı, cevizli veya üzümlü kurabiyeler hazırlanabilir.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Ulukan Arşivi
SON YAZILAR