Uzm. Fzt. Hasan Yasin Acar

Uzm. Fzt. Hasan Yasin Acar

Her bel ağrısı bel fıtığından mı kaynaklanmaktadır?

Her bel ağrısı bel fıtığından mı kaynaklanmaktadır?

Bel ağrısı toplumun büyük bir kesiminde görülen, kliniklerde en sık karşılaştığımız ortopedik sorunlardan birisidir.

***

Fakat bel ağrılı hastaların MRI görüntüsünde bel fıtığına rastlanılmasına rağmen hastaların bir kesiminde ağrının fıtıktan kaynaklı olmadığını görüyoruz.

***

Fizyoterapistlerin buradaki en temel rolü X-Ray, MRI gibi objektif değerlendirmeler dışında elle muayeneye olanak sağlayan fonksiyonel değerlendirme yapmalarıdır.

***

Fonksiyonel değerlendirmede kişinin bel ağrısının kaynağını bize gösteren birçok manevra, elle doku muayenesi ve kas iskelet sistemine dair biyomekanik testler yapılır. Bunun sonucunda bel ağrısının kaynağı tespit edilerek ağrının kesin sebebi teşhis edilir.

***

Teşhis edilen bu sorun bazen çene eklemi disfonksiyonu, bazen üriner sisteme dair hastalıklar olabileceği gibi bazen de bel ve leğen kemiği bölgesindeki kas iskelet sistemine ait biyomekanik sorunlardan (kas spazmları, eklem disfonksiyonları vb.) kaynaklı da olabilir.

***

Sorunun kaynağı tespit edildikten sonra hekim ve fizyoterapistin koordine bir şekilde en uygun tedaviyi uygulaması hastalığın iyileşme sürecinde kilit rol oynar.

***

Manuel Terapi Bel Ağrılarında Başarılı Mıdır?

Manuel terapi fizyoterapistin elle uyguladığı tedavi yöntemine denir. Bu tedavi yönteminde çoğu zaman bir cihaza gerek duyulmaz.

***

Manuel terapinin başarılı olması, sorunun kaynağının fizyoterapist tarafından net bir şekilde teşhis edilmesine, fizyoterapistin klinik tecrübesine ve dokuyu hissetme yeteneğine bağlıdır.

***

Klinik anlamda yeterli tecrübeyi edinmiş fizyoterapistler ortopedik sorunların birçoğunu manuel terapi ile çok kısa zamanda çözüme ulaştırmaktadırlar.

***

Egzersiz Yardımı ile Bel Ağrısı İyileşir Mi?

Egzersiz ortopedik sorunların tedavi sürecinde olmazsa olmazdır. Ortopedik rehabilitasyonda manuel terapi, elektro terapi vb. tedavi yöntemlerinin kalıcı olarak başarıya ulaşması için önemli bir rol oynar.

***

Fakat her egzersiz her bel hastasında uygulanmamalıdır. Doğru egzersiz kişiye özel postür analizi ile kişinin ortopedik problemi değerlendirilerek uygulanmalıdır.

***

Bu nedenle doğru egzersiz seçimi için mutlaka fizyoterapiste başvurmanız gerekmektedir.



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Fzt. Hasan Yasin Acar Arşivi
SON YAZILAR