Berin Doğan

Berin Doğan

Daha Sosyal Olmanın 5 Yolu

Daha Sosyal Olmanın 5 Yolu

İnsanlar sosyalleşmek isterler. Bunun en temel sebebi insanların bir arada yaşayan canlılar olmasıdır. Kişi kendini mutsuz, üzgün hissettiği zamanlarda bunu paylaşma ihtiyacı güder. Hemen en yakınlarımızı arayıp derdimizi paylaşmak, onlarla irtibat halinde kalmak ve hep yanlarımızda olmasını isteriz. Bu istek elbette tüm insanlarda mevcuttur. Destek bizler için çok önemlidir ve bu desteği alamadığımızda kendimizi hayata karşı daha zayıf ve güçsüz hissedebiliriz.

Çocukluğumuzdan beri önce en yakınlarımız olan ailemizden sonrasında ise genişleyen sosyal çevremizden bu desteği görmek isteriz. Düştüğümüzde bizi kaldıran, ihtiyaçlarımıza önem veren, ihtiyaçlarımızı karşılayan insanları yakın çevremize alırız ve onlarla sevgi bağları kurmaya başlarız. Ancak bu bazen sosyal çevreyle alakalı öğrendiğimiz yanlış inançlardan kaynaklı olarak geri plana düşer. Kişi sosyal çevreyi yanlış inançlarla kavradığında kendini sosyaliteden uzak tutar ve yalnız başına yaşamak ister, bu da ne yazık ki birtakım problemlere yol açar. Kişi kendini yalnız hissettikçe içinde bulunduğu ruh durumu daha da kötüye gitmeye başlar. Bu ruh halinden kurtulmak adına birtakım başarısız sosyallik girişimleri yapmaya çalışır. Bunda da başarısız olduğunu gördüğü takdirde kişi kendini iyice kabuğuna çekmeye başlar. Peki daha sağlıklı sosyal ilişkiler nasıl kurulur? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Sosyalliğimizi arttırmak adına yapabileceğimiz 5 öneriyi sizlerle de paylaşmak istiyorum.

  1. Pozitif ol; Etrafımızdaki diğer insanlara sürekli olarak negatif bir enerji yaymak, insanların bir süre sonra bizi istememesiyle sonuçlanır. Bu sebeple, elbette bir derdimiz sıkıntımız olduğunda sürekli pozitif olamayız ancak sürekli negatif de olmak bir süre sonra can sıkıcı hale gelecektir.

  2. Nazik ol; Etrafımızdaki insanlara karşı nazik olmak onlar tarafından takdirle karşılanacaktır. Kaba olmak, onları düşünmeden konuşmak, duygularını hislerini görmezden gelmek bize karşı etrafımızdaki insanların kötü düşüncelere kapılmasına neden olur. Bu sebeple olabildiğince onları düşünerek hareket etmek, onlara karşı saygı sınırını aşmamak önem taşır.

  3. İletişimin açık olsun; Onlara karşı üstü kapalı veyahut imalı ifadelerle konuşmak bizden uzaklaşmalarına neden olacaktır. İnsanlarla olabildiğince açık ve net konuşmak durumdayız ki iletişimimiz kuvvetli bir hal alsın. Aksi takdirde insanlar bizi ‘tuhaf’ bulup uzaklaşmaya başlayacaktır.

  4. Yardımsever ol; Diğer insanlara karşı onların derdinde sıkıntılarında yanında bulunmamız hem bizi hem de onları oldukça iyi hissettirecektir. Yardımseverlik, kendini feda ile karıştırılmamalıdır. Kendini feda etmek çok ayrıdır, etrafımızdaki insanlara destek olmak çok ayrıdır. Kendimizden götürmediği müddetçe onlara destek olmalıyız.

  5. Diksiyonunu geliştir; Diğer insanlar tarafından anlaşılmak, anlamlandırılmak istiyor isek diksiyonumuza dikkat etmemiz gerekir. Unutmayalım iyi bir konuşmanın, iyi bir hitabetin kuramayacağı muhabbet yoktur.

Yukarıda saydıklarımız hususunda olabildiğince kendimizi geliştirmek kendimize güzel özellikler katmak olacaktır. Sosyalliğimizi geliştirmek, etrafımızdaki insanlarla sağlıklı iletişim modelleri geliştirmek bizi daha mutlu bir birey yapacaktır.

Psikolog Berin DOĞAN

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berin Doğan Arşivi
SON YAZILAR