İhsan Koç

İhsan Koç

Tarım desteği, kösteği!

Tarım desteği, kösteği!

Hiç goy goy yapacak vakit değil. Hemen mevzuya girelim. Üretici desteklemeleri açıklandı. Cumhurbaşkanı yayınladığı kararname ile desteklerin artışlarını duyurdu. Eyvallah devlet baba.

Gerçi devlet baba mı? Ana mı?

Derin soru.

***

Para bol, sıra sıra seri numaraları ile 200’lük liralar havada uçuşuyor maşallah. Ankara’nın tek uyumadan mesai yapan, milleti için harıl harıl çalışan kurumu namı diğer merkez bankası matbaası. Geçenlerde bir siyasi bu konuyu uzun uzun ele almıştı. Kulağına giden varsa bilir.

***

Neyse biz üreticinin diliyiz. Şimdi geçeyim.

Geçen senelerde verilen desteklemelerle çiftçiler genel anlamda rahatladı. Bu günlerde ise farz-ı misal süt desteği bir torba yem almaktan aciz. Diğer desteklerde aynı şekilde artış var fakat alımda düşüş aşırı yüksek.

***

Gelin bi göz atalım. 2016 yılı destekleri ile besici 195 kilo yem alabilirken şimdi 75 kilo yem alabiliyor. Tusedad başkanı Sencer Solakoğlu geçenlerde buna değindi.

Fetöcü müsün birader. Sanane !

Para arttı, destek arttı, mal arttı, mülk arttı. Alım düştü. Hadi bakalım çöz bu denklemi. Önceden buzdolabı yoktu, araba yoktu demekten başka bir çözüm göremiyorum. Gören parmak kaldırsın.

***

Geçen sene 250 lira olan besici desteği bu sene 500 lira oldu. Tüm evrakları tam olarak, kayıtları yerinde işletme varsa bundan yararlanır. Gerçi evden çıkıp üye olduğun odalardan evrak almaya gidip gelirken destekte gördüğün artışı, senin taksi mazottan yakar. Ey çiftçi sen git markete, al bifteğini ye gitsin. Üretme keyfine bak !

**

Profesör vekillerden iki-üç bakan daha bulur getiririz. Bu kadar dert etmeyin. Gerçi dağda koyun güden çobanı getirsek daha faydalı gibi ama yinede siz bilirsiniz. Çoban çoban deme hiç değilse senden iyi hayvan bakar.

**

Kişi başı bir küçükbaş düşecek şekilde üretim yapacak olan sektör, mikrofondan duyulan ESK %25 indirim haberinden sonra birer birer üretimi bıraktı. Küçükbaş sektöründe yaşanan bu sorunu büyükbaş sektörü takip ediyor.

***

Temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması enflasyonla mücadele döneminde değerli. Yapılan desteklemelerin sağlıklı ilerlemesi üretimin artışına sebep olacak. Yetkililerin destekleri belirlerken daha çok katkı koyması en temel ricamızdır. İlla köşelerde manşetlerde yüzlerine vurmamızı beklemeden mantıklı kararlar almaları bizi mutlu eder. 6 senelik tablo ortada, alım gücü net. Destek destek diyerek reklam yapmaktan ziyade köstek olacak işlerden kaçınmak ülkemizin hayrına olur.

***

Şimdi milyonlarca lira destek ödemelerinin hesaplara yatırılmasını bekliyoruz. Bereketli olsun. Ya bu deveyi güdeceğiz, ya bu deveyi güdeceğiz. Devede bizim yolda bizim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR