Avrupa'nın gündeminde Konya çileği var

Avrupa'nın gündeminde Konya çileği var

Konya’nın Hüyük ilçesinde üretilen çilekler coğrafi tescil işareti aldı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Hüyük çileği için yapılan coğrafi tescil başvurusunu uygun buldu.

Konya’nın Hüyük ilçesinde üretilen çilekler coğrafi tescil işareti aldı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Hüyük çileği için yapılan coğrafi tescil başvurusunu uygun buldu. Kararla birlikte Hüyük çileği dünyaya açılacak.

Konya’nın Hüyük ilçesi çilek üreticiliğiyle adından söz ettirmeye devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Hüyük çileğine coğrafi işaret verdi. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından Hüyük çileği coğrafi işaret tescil başvurusunun Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından uygun bulunduğunu açıklandı. Kararla birlikte Hüyük çileği Avrupa Birliği tarafından da tescillenmiş oldu.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Hüyük çileğine Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili Avrupa Birliği’nin 25 Nisan 2024 tarihli Resmî Gazetesi’nde yayımlandı. Hüyük çileği coğrafi işaret tescil kararı yayınlanarak askıya çıkarıldı. Karara 3 ay içinde itiraz olmazsa tescil kesinleşecek. Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’nın küçük ilçesi Hüyük’te ufalan tarlalar, olumsuz arazi şartları ve verimsiz yerler yeniden üretime geçti. Hüyük çileği, kırsal kalkınmanın da örnek projesi olarak kayıtlara geçti. Çilek üretimi ile birlikte ilçedeki ekonomik kalkınma da hızlandı.

İLÇEYE TERSİNE GÖÇ BAŞLADI

Hüyük’ten devam eden göç hikâyesini tersine döndüren çilek üretimi bölgenin kalkınmasının önünü açtı. Küçük tarlalarından sağladıkları geliri artıran üreticiler, çilekten ciddi gelir elde ediyor. Birkaç bin dönüm alanla başlayan üretim şu anda 20 bin dönümü geçiyor. Hüyük’ten yurtdışına ciddi anlamda çilek ihracatı da yapılıyor. Hüyük çileğinin önemli bir kısmı ihracata gidiyor. Bu da bölge ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlıyor. Üreticilerin direkt ihracata ulaştırmak için hükümetten beklentileri de var. Hüyük çileğinin 15 gün içinde sezonu başlatması bekleniyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Kaynak:İbrahim Büyükeken

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum