Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Kainatı Okumak

Kainatı Okumak

O, güneşi bir ışık (kaynağı), ayı da (geceleyin) bir aydınlık (kaynağı) kılan, yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için ona menziller takdir edendir. Allah, bunları (boş yere değil) ancak gerçek ile (hikmeti gereğince) yaratmıştır. O, âyetlerini, bilen bir topluma ayrı ayrı açıklamaktadır. (Yunus,5)

İnsan, çevresinde olup bitenleri gözlemleyebildiği sürece gerçekleri idrak edebilecektir. Görmek ve bakmak arasında fark olduğunu hatırlatan uzmanlar, aslında her baktığımızı tam manasıyla göremediğimizi, tam olarak okuyamadığımızı vurgulamak istemişlerdir. Peki, Kâinat bizden neyi görmemizi istiyor olabilir?

Dünyada yaratılan hiçbir şeyin boş yere yaratılmadığını vurgulayan rabbimiz, bizi aslında bir gerçeği düşünmemiz için uyarmaktadır. Güneşi, ayı, yeryüzü, gökyüzü ve ikisi arasındaki her şeyi yaratan Allah’tır. Yaratılan her şeyi eksiksiz ve kusursuz bir denge içerisinde yaratmıştır. Bu eşsiz dengeyi var eden, ortamı insanın yaşamasına uygun hale getiren Allah, bundaki hikmeti de açıklamıştır. İnsan bu gerçeği bulmalı, kâinatı okumalıdır. Kâinatı tam anlamıyla okuyabilen kişi gerçek kulluğun hazzını yaşayacak ve her daim şükrünü dilinden eksik etmeyecektir. En küçük yapı taşı olan atomu parçalayan ilim buradaki sanatkârı görmesi için insanlığa sunmaktadır. Buna tesadüf diyen aciz akıllılar git gide türeye dursun, gerçeği idrak eden gerçek akıl sahipleri de şükretmekte, imanın lezzetine varmanın huzuru içerisindedirler. Gökleri ve yeri yaratan ve onları yaratmaktan yorulmayan Allah’ın, ölüleri diriltmeye gücünün yeteceğini görmediler mi? Evet şüphesiz O, her şeye hakkıyla gücü yetendir. (Ahkâf Suresi 33)

Günümüzde artık bilgiye her an ulaşabilecek argümanlara sahibiz. Birçok araştırmacımız ve milyonlarca kitabımız var. Okuduklarımız, yazdıklarımız ve gördüklerimiz bizi hangi gerçeğe götürmektedir? Uzayı telefonumuz ve tabletimizle gözlemlerken yanı başımızda aç olan komşumuzu ne yazık ki görmüyoruz. Gökyüzüne uzanan apartmanlar yaptık, bir köyü bir apartmana sığdırdık ama aramıza kırılmayan setler açılmayan kilitler inşa ettik. Kabaca burnumuzun dibindekini bile göremez hale geldik. Birçok şeye bakıyoruz ama ne yazık ki görmüyoruz. Birçok gerçeği görmezlikten geliyor, geçip gidiyoruz. Ama artık görmeyi öğrenmeli, kâinatta olan bitenlerden uzak durmamalıyız. Rabbimizin bizler için var ettiklerini görmek için gayret sarf etmeliyiz.

Kâinatı hakkıyla okuyabilenlerden olma ümidi ile…




 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR