Erkant Uysal

Erkant Uysal

Köpekler ve İnsanlar

Köpekler ve İnsanlar

Sonda söyleyeceğimi başta ifade edeyim: Bir insan bir insanı öldürdüğünde ya da yaraladığında, tüm insanları toplayıp evlere kapatmıyorsak, bir köpek de bir insana zarar verdiğinde, tüm sokak köpeklerini toplayamazsınız.

Şiddetin arttığı toplumların hayvanları da şiddete meyilli olur. Yetişkinlerin gerilimi ne kadar yüksekse, o gerilim, çocuklara, hamile kadınlara, hamile kadınların bebeklerine, ev ve sokak hayvanlarına geçer. Kadına şiddetin, sağlıkta şiddetin, trafikte şiddetin, okulda şiddetin, hayvana şiddetin arttığı yerde, sokak köpekleri de nasibini alacaktır bu yüksek gerilimden. Stres bulaşıcıdır.

Konu sosyoloji ve psikolojinin alanına giriyor.

Son günlerde sokak köpekleri aleyhine yürütülen kampanyalar arttı.

Köpekler insanların en iyi dostudur.’ ‘Aç bir köpeği alır ve onu refaha kavuşturursanız, sizi ısırmaz. Bu, bir köpek ve insan arasındaki temel farktır.’ cümlelerinin altına birçoğumuz imza atarız.

Yitik gözlerle bakan bir sokak köpeğinde çaresizliği ve aynı köpekte koşulsuz sevgiyi görebiliriz.

Ama ‘köpekleşmek’ fiilini olumsuz anlamda rahatlıkla kullanabiliyoruz.

Son aylarda köpeklere karşı işlenmiş suçlara göz atalım.

* Maltepe’de bir kişi elindeki tüfekle ormanlık alandaki sokak köpeğine ateş etti. Köpek veteriner ekipleri tarafından tedavi altına alınırken, saldırgan gözaltına alındı.

* Aydın'da bir sapık köpeğe tecavüz ederken iz takip köpeği tarafından suçüstü yakalandı. Karşısında bir başka köpeği görünce neye uğradığını şaşıran ve çıplak bir vaziyette kaçmaya çalışan sapık, polis ekiplerince yakalandı.

* Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir kişi, sokak köpeğini bıçaklayarak öldürdü.

* Antalya kent merkezinde bir haftada 8 köpek zehirlenerek öldü. Polis olayla ilgili inceleme başlatırken hayvan ölümlerinin yaşandığı Muratpaşa ilçesinde zehir tespit edilen iki park 15 gün süreyle kullanıma kapatıldı.

* Aydın'ın Efeler ilçesinde sokak köpeğine tecavüz ederken yakalanarak gözaltına alınan şahıs uygulanan para cezasının ardından serbest bırakıldı. Duruma mahalle sakinleri ve hayvan severler tepki gösterdi.

* Sokak köpeğine tecavüz ettiği iddia edilen 47 yaşındaki R.K., bölgede oturan bir kişi tarafından dövüldü.

Örnekleri çoğaltmaya gerek yok. İnsanların sokak köpeklerine yönelik suçları ortada.

Gündemde olan ölümle veya yaralamayla sonuçlanan köpek saldırılarını asla küçümsemiyorum. Ancak, bunun çözümü tüm köpekleri şehirlerden izole etmek olmamalı. Sokak köpekleri ile insanların aynı kaldırımda dostluk içinde yaşamlarını sürdürdüklerine hepimiz şahidiz. İnsanların ve köpeklerin kaygılarını giderecek düzenlemelerin yapılacağına inanıyorum. Özellikle pittbull gibi tehlikeli köpek türlerinin sokaklardan uzaklaştırılması ihmal edilmemeli. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin barınakları, ‘Canbulan’ adlı acil hayvan ambulansı, Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ile hayvan hastanesi bu şehir için sağlıklı çalışmalar olarak dikkat çekiyor.

Aşılanmış, kısırlaştırılmış, sayıları kontrol edilebilen, stresten uzak köpeklerle Konya’nın kaldırımları herkes için güvenli bir yer olarak kalmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
32 Yorum
Erkant Uysal Arşivi
SON YAZILAR