Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Tövbe Ya Rabbi

Tövbe Ya Rabbi

Allah, münafık erkeklere ve münafık kadınlara, Allah’a ortak koşan erkeklere ve Allah’a ortak koşan kadınlara azap etmek; mü’min erkeklerin ve mü’min kadınların da tövbelerini kabul etmek için insana emaneti yüklemiştir. Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. (Ahzâb Suresi 73)

Pişmanım diyebilmek, hata ettim, yanlış yaptım huzuruna geldim affeyle Ya Rabbi diyebilmek. Bir daha o hataya dönmemek üzere, samimiyetle yaratanın karşısına geçebilmek. Elleri semaya, gönlü huzura, dili kalbe indirip durabilmek…

***

Mü’min erkeklere ve mü’min kadınlara yüklenen emaneti yani tefsirlerin ifadesi ile tevhid emanetini ölüm zamanı gelinceye kadar taşıyabilmek gerek. Bu hayatın akışında ise hataya meyilli ve sınavın bir amacı olarak yaratılan biz insanoğlu için hataya, günaha pişmanlık duyabilmek ve hemen tövbeye sarılmak şiarımız olmalıdır. Aslında tövbe bize verilen bir nimettir. Tövbe nimeti olmasaydı ne yapardık gerçekten bilmiyorum.

**

Ama benim dikkat çekmek istediğim asıl nokta, kişi günah işliyor, hata yaptığının farkında ama bu hatada ısrar ediyor, tövbeye sarılmıyor, tekrar aynı günahı işlemeye devam ediyor ve bunaAllah muhafaza kalbi kararıncaya kadar devam ediyor. Bu isedönüşü olmayan isyana sebep olmakta ve ilerisinde ise Allah muhafaza yüklenen tevhid emaneti kendisinden alınıncaya kadar gitmektedir. Başka bir örnekte ise aslında yaptıklarından pişmanlık duyup ta ne yapacağını bilemeyen, nasıl tövbe edilir fikri olmayan birçok kardeşimizin olmasıdır.

**

Aslında bunun cevabı yine kendimizdedir. Çünkü Rabbimiz bize bizden bile yakındır. “O” nu çok uzaklarda aramak yersizdir. Yeter ki pişman olalım, yürekten “Estağfirullah “diyebilelim. Rabbimiz af dileyenlerin, yaptığına pişman olanların günahlarını affedeceğini müjdelemiş ve Bakara Suresi 160. Ayet-i Kerimede şöyle buyurmuştur: “Ancak tövbe edenler, kendilerini düzeltenler ve gerçeği açıkça ifade edenler bunun dışındadır. İşte bunların tövbesini kabul edeceğim. Doğrusu ben tövbeleri çokça kabul eden ve rahmeti bol olanım.”

***

Gerçek manasıyla nasûhi tövbe ile tövbeye sarılan, bir daha günaha ve günah yoluna girmeyen, kendisine yüklenentevhid emanetine sımsıkı sarılan samimi Müslümanlardan olma duası ile…

Selam, dua ve muhabbetlerimle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR