Ali Dikilitaş

Ali Dikilitaş

PARA, PARA, PARA

PARA, PARA, PARA

Futbol dünyası büyük bir kaos içerisinde, zaten iyi yönetilemeyen futbol pandemi ile birlikte bitme noktasına geldi. Türkiye’de futbol kulüpleri Devletin sırtında büyük kambur oluşturuyor. Türkiye bu anlamda Avrupa’nın en kötü ülkelerinden biri. Özellikle Hollanda, Belçika ve Portekiz futboldan ekonomik katkı alabiliyorken Türkiye’de kulüpler devamlı zarar ediyor. Afrika’dan çıkan futbolcu adayları gözlerini Belçika, Hollanda, Portekiz gibi ülkelere çeviriyor, oradan tutunan oyuncu İngiltere ve İspanya’ya gidiyor. Bu iş ciddi altyapı ve istikrar gerektiren bir durum. Türkiye bu işi başaramıyor.

Genç oyuncu deyince Türkiye’de alıcısı olmuyor.

Kendim bizzat başımdan geçen bir olayı anlatayım.

2017 de Ahmet Şan, Cenk Özcan oturuyoruz. MLS Vencouver’de 16 yaşında bir oyuncu var alın bu çocuğu dedim. Cenk Özcan araştırdı 500,000USD gibi bir bedel karşımıza çıktı, olurdu olmazdı derken ya dedim en azından alın 1,5 sene kiralık MLS de kalsın dedim. Getirmezsek olmaz dediler, getirmek için yaşı küçük olduğundan anası ve babasını da getirmek gerekiyordu. Ahmet Şan en son dedi ki bunun anasıyla babasıyla uğraşılmaz boşver!

O oyuncu şu an 80.000.000 EURO değer biçilen 20 yaşındaki Alphonso Davies.

Türkiye’de futbolu yorumlayanların ve yönetenlerin futbola yakınlığı, Löw’ün dediği gibi; Türkiye’nin Avustralya’ya yakınlığı kadar.

Neredeyse 40 yıldır Konyaspor’u takip ederim bu anlamda en başarılı yönetim, Allah rahmet eylesin Algün Tunçalp yönetimidir.

O dönemi kısaca şöyle hatırlatayım; 2 yıl önce para içinde yüzen Konyaspor o dönem parasız kalmıştı. Tanju, Rıdvan gibi oyuncular 250.000.000lira seviyesinde ve maaşları aylık taksit ödenirken Konyaspor Kayhan, Mücahit, Fuat gibi oyunculara peşin o paraları ödemişti. Üretmeyince 2 yıl sonra kulüp beş parasız kaldı.

Algün Tunçalp o dönem Türkiye’de yetişen genç oyunculardan herkesin dalga geçtiği bir kadro kurdu. İzmirspor’dan Türkay ve Levent. Siirtspor’dan Hayati, Altyapı’dan Hasan Hüseyin, Mehmet Yıldırım gibi. Araya birkaç tane Boşnak oyuncu buldular. Son olarak o dönem önemli oyunculardan abi olarak B. Savaş’ı kadroya kattılar ve o dalga geçilen takım Konyaspor’u 2 sezon idare etti. Hemen hemen aynı şeyi transfer yasağı aldığımız sezon da yaşadık. Gençlere güvenince kaybetmiyorsunuz çünkü.

Geçmişten ders almak önemli erdem ama bunu bir türlü başarıp fiiliyata geçiremiyoruz.

Konyaspor’un çok acil sol kanat ve orta saha oyuncusu ihtiyacı var, yöneticilere sorsan hiçbir hazırlıkları yok. Mustafa Eraydın oyuncu getirecek alacaklar. Olacak olan odur. O Mustafa Eraydın ki, 2010 da Konyaspor’un transfer yasağı almasına neden olan kişilerin başındaydı.

Geçmişten ders almıyoruz, ders almayınca da bir arpa boyu ileriye gidemiyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Dikilitaş Arşivi
SON YAZILAR