Ramazan Kural

Ramazan Kural

Kuraklık en büyük sorun

Kuraklık en büyük sorun

Ülkemiz maalesef yarı kurak bir bir ülke. İklim değişikliği bu kuraklığın bir sebebi. Bu sadece ülkemiz için geçerli değil. Dünyanın birçok yerinde kuraklık mevcut. İklim değişikliğine bağlı olarak birçok doğal afet oluyor. Ülkemizde ve dünyada bunun örnekleri mevcut.

**

Göllerimiz maalesef kuruyor. Ülkemizde 60 yakın göl kurudu veya kullanılamaz halde. Kuraklık sebebiyle birçok canlıda zarar gördü. Konya’mızda Akören ilçesinde bulunan May barajında, barajın kuruması sebebiyle balık ölümleri yaşandı.

**

Şehrimizde kuraklık en çok çiftçiyi vurdu. Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’mızda yağışların az olması ve iklim değişikliği sebebiyle istenilen verim alınamadı. Bunun sonucunda tarım ürünlerinde ve besicilik yapan insanlarında maliyetleri arttı. Bu durumda halka şeklinde katlanarak zaten pahalı olan ürünlerin daha da artması olasılığını gösteriyor.

**

Küresel ısınma kuraklığın başlıca sebeplerinden. Küresel ısınma sonucunda mevsimler değişiyor ve yağış düzensizlikleri ortaya çıkıyor. Mevsimlerin ve doğanın dengesinin bozulması küresel ısınmaya bağlı olarak gerçekleşiyor. Bu nedenle herkes kendi üzerine düşen görevi gerçekleştirerek doğamızı korumaya çalışmalıyız. Ben ne yapabilirim ki değil? Yaşadığımız bu gezegen için elimizden gelen her şeyi üzerimize düşen görevi yapmalıyız. İş işten geçmeden üzerimize düşen görevi yapmalıyız.

**

Herkes üzerine düşen görevi yerine getirirse küresel ısınmanın önüne geçmeye çalışıp veya azaltabiliriz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. 

 Devlet Su İşleri'ni (DSİ) de eleştiren Bakan, “DSİ'nin konuya sadece tarımsal sulama açısından bakması doğru değil. DSİ suyu yönetiyorsa, sulak alanları koruma açısından da bakmalı. Evet, tarımsal sulama önemli ama sulak alanların korunması da önemli. Kesinlikle sulu tarım yapılmaması lazım. Bir devlet kurumu olarak en büyük sorumluluk DSİ ile TİGEM'e düşüyor” dedi. 

**

Geçtiğimiz günlerde turizm şehri Antalya’mızda, Manavgat’ta yangın çıktı ve arka arkaya 20 ilimizde yangınlar çıkmaya başladı. Sıcaktan ve rüzgârdan dolayı yangın büyüdü. Birçok hayvan ve canlının telef olduğu yangında vatandaşımızı da kaybettik. Bazıları kontrol artına alınsa da devam eden yangınlar var. Allah’ım bir daha böyle bir acı yaşatmasın.

**

Allah’ım! Sen Allah’sın, Senden başka ilâh yoktur. Sen zenginsin, biz fakiriz. Bize bol yağmur indir, indirdiğin yağmuru bize kuvvet ve güç eyle ve yağmuru (muhtaç olduğumuz) zamana kadar indir.'' 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR