Ramazan Kural

Ramazan Kural

Covid-vaka sayıları

Covid-vaka sayıları

 

 

Tüm dünyada tekrar etkisini artıran corana virüs binlerce kişinin canını almaya devam ediyor. Corona virüs ülkemizde özellikle son ayda 2-3 kat artarak 30 binlere kadar çıktı.

Bütün şehirlerde aşılama oranları yükselse de hava değişimlerinden dolayı kapalı alanlarda oturmaların tercih edilmesi ile beraber vaka sayıları katlanarak gidiyor.

**

Tabloya baktığımızda en düşük ilde bile aşılama orası yüzde 50'nin üzerinde odluğunu görüyoruz. Ama vaka sayıları 30 binlerde seyrediyor ve bu gidişle daha da artacak gibi görünüyor.Sağlık bakanı ilk günden beri bizleri uyarmaya çalışıyor ve her konuşmasında söylüyor

**

Aşı yaptırmamış gençlerin hastalarımız içindeki oranı arttı. Kronik hastalığı olan büyüklerimiz, aşı yaptırmış olsalar da virüsten etkilenebiliyor. Gençlerimiz aşı olmalı, büyüklerimiz dikkatli davranmalı.” 

Tedbirlere uyup aşımızı olduğumuz halde niye hala bu hastalığın önüne geçilemedi? Dünyada birçok ülkede 1 yılın en yüksek vaka ve ölüm haberlerini okuyoruz.  

Ne oluyor bu hastalık sonlanmıyor, aşılar işe yaramıyor mu veya ilaçlar etki etmiyor mu daha kaç kişi hayatını kaybedecek? 

**

Özellikle delta varyantından sonra salgının hızı değişmeye başladı. Eğer salgın bir an önce kontrol altına alınmazsa bizde de ve başka ülkelerde de yeni can kayıpları artmaya devam edecek. Belki delta varyantından sonra daha tehlikeli varyantlar ortaya çıkacak.

**

Delta varyantı bulaşıcılığı 2 yıl önceki virüsle oranla kat ve kat daha tehlikeli olduğu biliyor. 

Bu varyant özellikle gençler ve çocuklar arasındaki bulaşıcı etkisi hızla arttırıyor. Vakaların neredeyse yarıdan fazlasının gençler olması dikkat çekiyor.

**

Virüs aynı virüs değil, bizler ise normalleşme sürecine girmemizle maskeler takmaz olduk. Eskiden takmasak ta kollarda olurdu maskeler şimdi çok rahat sokaklarda maskesiz gezen insanlar görüyoruz.

**

Kapalı alanlarda ve kalabalık ortamlar maske olmayınca bulaşıcılık etkisini artırdı. Maske takmayanların birçoğu bana bir şey olmaz diyenlerle aynı kişidir. Sakakta, markette, iş yerlerinde hayatın her alanında virüsten bunaldık, sıkıldık ve yorulduk artık…

**

Biz tedbirli olursak en azından çevremizdekileri ve sevdiklerimizi korumuş oluruz.

Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame. "Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifa ver, çünkü şifaverici sensin. Senin vereceğin şifadan başka şifa yoktur. Öyle şifa ver ki hiçbir hastalık bırakmasın." (Buhari, Merda, 20; Müslim, Selâm, 46; Ebu Davud, Tıbb,18,).

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR