Ramazan Kural

Ramazan Kural

Selahattin Eyyubi ile Kudüs

Selahattin Eyyubi ile Kudüs

Hz. Adem’in ayak izi, Hz. Peygamber’in serdarlık yaptığı altın mekan, İslam’ın mübarek kabul ettiği ilk kıble, 100 yıldır işgal altında olan peygamberler şehri Kudüs, bundan tam 834 yıl önce şarkın en sevgili Sultanı Selahaddin Eyyubi tarafından kuşatıldı.

**

Kuşatma şehri savunan Kudüs komutanının 2 Ekim 1187'de şehri teslim etmesiyle sonuçlandı. Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs'ü almasıyla birlikte Kudüs Krallığı sona erdi. Böylece Selahaddin Eyyubi 88 yıl süren Hıristiyan egemenliğine son verdi.

**

Şehre girdiğinde Mescid-i Aksa'da secdeye yatıp şükretti.

Savaş meydanlarında düşmanı Frenkleri bozguna uğratan Sultan Selahaddin’in, Kudüs ve Suriye sahil bölgesini fethi sırasında gösterdiği cömertlik Avrupalı tarihçiler tarafından takdirle karşılanmıştır. Selahaddin’in hem Doğu’yu hem Batı’yı etkileyen güçlü mirası, kurduğu İslam birliği ve Haçlılarla mücadele politikası, kendisinden sonra gelen birçok devletler ve yapılar üzerinde de etkisini yüzyıllarca devam ettirmiştir.

**

Hemen hemen sarayda hiç oturmanda etrafına toplanmış bir çokmuş, savaştan savaşa koştuğu için otağından başka malı olmamıştı. İşte bundan dolayı İslam tarihinde “Sarayı olmayan tek sultan” olarak anılır. Selahaddin kendisine başvuran bir ihtiyaç sahibini geri çevirmezdi. Kudüs’ün fethi sırası insana dağıtacak bir parası mevcut değildi. Kendisine ganimetlerden veya başka yerlerden bir mal ve hisse gelecek olursa, daha onu almadan fakirlere ve hak sahiplerine verirdi. Selahattin Eyyubi’nin de dediği gibi “Biriktirdikçe değil, dağıttıkça çoğalırsın”

**

Devrin şartları ve savaş usulleri düşünüldüğünde Selahaddin’in bu inançlı kişiliği ve cömertliği onun ordu içindeki yerini artırıyordu. Askerin, komutanlarının sevgisini kazanmasına vesile oluyordu. Böylece ordusunun savaş ve mukavemet gücü artıyor, kişiliğiyle insanları etrafında toplayabiliyordu.

**

Güçlüye karşı zayıfı korumak onun en bilinen ve kabul gören özelliklerinden biriydi. Haftanın iki gününde, alimlerin, fakihlerin ve kadıların hazır bulunduğu bir adalet divanı oluşturur, insanların haklarını korur, adaleti insanlar arasında yerleştirmeye çalışırdı.

**

Üç semavi din için de kutsal olan Kudüs'ü 88 yıllık Haçlı işgalinden kurtararak İslam dünyasının en önemli kahramanlarından birisi haline gelen Selahaddin Eyyubi, 828 yıl önce 4 Mart 1193'de vefat etti.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR