İhsan Koç

İhsan Koç

Kooperatif Seçimini Yaptı!

Kooperatif Seçimini Yaptı!

S.S. Akşehir ve Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi geçen hafta seçime gitti. Mevcut yönetim tekrar seçildi. Uzun yıllar kooperatif başkanlığı yapmakta olan Yusuf Yazır yeniden güven tazeledi. Köklü geçmiş ve dokunaklı yaklaşımlarıyla çoğu üreticinin ağabeyi konumuna gelmiş olduğunu yine kanıtladı.

İki listenin yarıştığı seçimlerde daha ileriye dönük projeler sunan Ahmet Ercan, seçime gidilirken acele edildiğini söyledi. Çalışma yapmak için yeterince zamanı olmadığı söyleyen Ercan ilerleyen dönemde tekrar aday olur mu?

Yöneticilerin birbirleriyle sürtüşmelerini anlıyoruz. Fakat yıllarca tarla komşusu olmuş çiftçilerin seçim zamanı yaklaştıkça ısınarak, birbirlerine düşman olması aralarında artan kırılganlığı gösterdi. Siyaset zor iş. Kooperatif işi hepsinden zor.

Ciddi bir geçmişten gelen mevcut başkan çoğu yeniliğin öncüsü olurken elbette bazı yanlışlarında sorumlusu görülüyor. Üreticilerin bir kısmı kooperatif mensubu olmaktan karlı çıkmadığını söylerken, diğer kısım gidişattan memnun görünüyor.

Seçim süreci boyunca iddialar, suçlamalar, doğrular, yanlışlar üst üste geldi. Gidişatın devamlı olarak değiştiği atmosfer, hem üretici hem aday ve yöneticiler için yorucu oldu. Farklı yörelerin üreticilerini dinlemek ve tek ses olarak geliştirilebilir uygulamalar ortaya çıkartmak isteyen kooperatif, uzunca bir süre daha seçimden uzak ve rahat kalacak. Gözlemlediğim en önemli konu çiftçilerin birbiriyle kırılgan bağlara sahip olması oldu. Omuz omuza ilerlemek gerekiyor.

Uzak şehirlerden seçimi takip eden diğer arkadaşların çoğundan, bu derece atışmaların olduğu ve ciddi iddiaların yeraldığı başka bir kooperatif seçimi olmadığını duydum. Gerçekse kooperatife, yalansa adaylara yazık. Kooperatif işi hepsinden zor demiştim. Sandık herşeyin yolunda olup olmadığını gösterir. Gösterdi.

Seçim boyunca yapılan iddialar kooperatifi zan altında bırakmamalı. İtibarına getireceği hasarlar masaya yatırılıp tekrar değerlendirilmeli. Bölgemizin en güçlü birliklerinden olduğu unutulmadan seçim atmosferi kenara alınıp ileriye doğru gitmenin yolları bulunmalı.

Şimdi yeni yönetimin çiftçilere daha iyi fırsatlar vererek yükünü omuzlaması bekleniyor. Ekipman, tohum, gübre gibi konularda teknik desteğin daha ileri noktalara taşınmasını yaşayarak göreceğiz. Tecrübeli kadronun bu işleri yapacağı kesin. Makam toyluk ve amatörlük kaldırmıyor.

Panko üyesi tüm üreticileri almış oldukları karardan dolayı tebrik ederim. İnşallah hayırlısı olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR