A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Bazı hocalar Hadis-i Şeriflerle amel olmaz. Sağlam Hadis çok azdır hatta yok gibidir diyorlar. Hocam bu nasıl olur? Cevap bekliyoruz.

C.1) Bir kimse Meşhur, Mütevatir ve Sağlam bir Hadis-i Şerifi inkar ederse dinden çıkar kafir olur. Vacibi inkâr eden kafir olmaz ancak Sağlam Hadislerin inkarı küfre götürür. (Kaynak: İmamı Azam: Fıkhî Ekber s. 453)

S.2) Hocam; Bir sohbetteydim.  Adamlar kılıç kalkan oynuyorlar. Def çalıyor onlarla zikir çekiyorlar. Kur’an-ı Kerim okuyorlar. Bunların yaptığı doğru mudur? Bu nasıl bir tarikattır? Açıklar mısınız?

C.2) Bir toplum zilli, yaylı çalgılarla oyun havalarıyla zikreder, raks eder, Kur’an-ı Kerim okur ve böyle devam ederse çok tehlikelidir. İmanları gider dinden çıkarlar. Ashabı İkram ve Tabiin döneminde böyle bir şey görülmemiştir. Bunları uyarmak ikaz etmek lazımdır. İman bir kelime ile girer bir kelime ile de çıkar. (Kaynak: İmamı Azam: Fıkhî Ekber – El muhid)

S.3) Hocam; Bir hafız arkadaşımız var. Kur’an-ı Kerim’i okutamıyoruz. Biz oku diyoruz. O’da ben okumam, okuya okuya usandım diyor. Okumaya doydum diyor. Ne dersiniz?

C.3) Bir kimseye Kur’an-ı Kerim’i oku veya çok oku derseniz, o kimsede ben Kur’an-ı Kerim okumaya doydum okumak hoşuma gitmiyor. Okudum elime ne geçti gibi sözler söylerse dinden çıkar eşi de boş olur. Okumayı sevmiyorum derse o insan dinden çıkar. (Kaynak: El Cevahir, İmamı Azam- Fıkhî Ekber s.440)

S.4) Hocam; Bir köyde düğündeydik. Sazlar çalınıyor kızlarda oynuyordu. Üzerinde imam cübbesi olan bir palyaço ortaya çıktı. Hocalar içkiye haram demişler, ben içerim ancak sarhoş olmam. Neden haram olsun? Sağa dönme günah, sola dönme günah bu nasıl bir din? Hiçbir şey yapmayacak mıyız? Diye konuşuyorlar. Orada bulunanlar da buna gülüyorlardı. Bunların durumu ne olur? Açıklar mısınız?

C.4) Bir kimse din ile. Dini terimlerle alay ederek onları inkâr ederek konuşursa, etrafındakiler de buna alay ederek gülseler, hem alay eden hem de etrafındaki şak şak çalan insanlar dinden çıkarlar. Çok dikkat edilmesi gerekiyor. (Kaynak: İmamı Azam – Fıkhî Ekber, s.457, 458)

S.5) Hocam; Akrabalar arasında miras taksimi vardı. Babam, amcam ve dayımlar gelin bu konuyu Müftüye danışalım, şeriatın kestiği parmak acımaz. Şeriat ne derse o olur dediler. Oradan amcam ve dayım biz şeriata gitmeyiz şeriat ne oluyor? Biz şeriatı tanımayız. Medeni kanuna göre meseleyi hallederiz dediler. Bunlar günaha girmediler mi? Açıklar mısınız? 

C.5) Bunlar çok tehlikeli bir viraja girmişler. Şeriat eşittir İslam eşittir Kur’an-ı Kerim demektir. Evet Şeriatı kabul ediyoruz ancak mirası sisteme göre yaparız deseydi günahkar olurdu. Ancak şeriat neymiş Şeriatın hükmü kalmamıştır biz şeriatçı değiliz, şeriatı falan tanımayız derse kafir olur dinden çıkarlar. 4 kuruşluk mal için şaka da olsa şeriatı falan tanımayız diye söyleyenler dinden çıkarlar. (Kaynak: İmamı Azam – Fıkhî Ekber, s 457)

S.6) Hocam; Bir esnaf arkadaş hiç ihtiyacı olmadığı halde kredi aldı, bizde itiraz ettik. Faiz haramdır şu faizi yeme, krediyi alma dedik. Arkadaş şöyle dedi: Ohoo bu devirde faiz yemeyen mi var Hacısı, hocası herkes yiyor. Hem ben 40 işçi çalıştırıyorum. Bunların 5’şer nüfusu olsa 200 kişi eder. Biz topluma faydalıyız. Bu şartlarda faiz neden haram olsun diye münakaşa etti. Bu dediği yanlış değil midir? Açıklar mısınız?

C.6) Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de faizin her türlüsünü haram kılmıştır ve her devirde de haramdır. Bir kimse Ohoo bu devirde faiz yemeyen mi var Hacısı, hocası herkes yiyor derse o kimse dinden çıkar. Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresinin son Ayet-i Kerime’sinde: “La yükellifullahü nefsen illa vüs’aha” “Allah (C.C) kimseye taşıyamayacağı yükü yüklemezBu devirde yemeyen mi var? Herkes yiyor bende yiyorum diyen kimse dinden çıkar hanımı da boş olur. (Kaynak: İmamı Azam – Fıkhî Ekber, s 452)

S.7) Hocam; Biz arkadaşlarla kağıt oynuyoruz. Arada parada dönüyor. Arkadaş başlarken Besmele çekiyor bize de oyunu kazanırsınız siz de çekin diyor. Ben de oynadığımız kumar buna Besmele çekilmez diyorum. Münakaşa ettik. Açıklar mısınız?

C.7) Bir kimse kumar oynarken, içki içerken Besmele çekemez. Allah’ın haram kıldığına Besmele çekilmesi caiz olur mu? Tabi ki caiz olmaz. Bu işleri yapan kimse Besmele çekerse kafir olur. Bunlara iyi dikkat edilmesi gerekiyor. (Fıkhül Ekber s.445 – Aliyyül Kari Şerhi)

S.8) Hocam; Biz arkadaşlarla tartıştık. Sabah Namazından gelen bir arkadaşa; Nereden geliyorsun? Dedik. O arkadaş da Borcumu ödedim de geliyorum dedi. Biz de böyle söyleme günahtır dedik. O’da siz cahilsiniz diye bize kızdı Açıklar mısınız?

C.8) Bu söz din açısından çok tehlikeli bir sözdür. Zorba bir adama borcunu öder gibi borcumu ödedim geldim dese o insan kâfir olur. Bir de küçültme siygasında sabah namazcığımı kıldım da geliyorum dese o da kâfir olur. (Kaynak: İmamı Azam – Fıkhî Ekber, s 459) 

S.9) Hocam; Ben 19 yaşındayım. Üniversite öğrencisiyim. Babam namaz kılmıyor. Baba namazını kıl deyince bana kızıyor. Sana ne senin sözünle mi namaz kılacağım deyip beni azarlıyor. Ne yapmam lazım? Babamın durumu ne olur? Açıklar mısınız?

C.9) Sen babana usulüne uygun bir lisan ile söyle sert söyleme. Baban benim namazımdan sana ne derse o taktirde dinden çıkar imanını kaybeder. Babana o sözü söyletmemek lazım. (Kaynak: El Cevahir – Fıkhî Ekber)

S.10) Hocam; Hristiyanlar yeni doğan bir çocuğu neden vaftiz ediyorlar? Bir gayrimüslim çocuğu buluğ çağına ermeden ölür ise o çocuk cehenneme gider mi? Açıklar mısınız?

C.10) Hristiyan inancına göre doğan çocuk günahkar olarak doğar. Bunun için papaz onu vaftiz eder. Yani günah kirlerinden temizler. Biz de ise çocuk günahsız olarak doğar. Peygamber Efendimiz (S.A.V) : “El fıtratü yü’ledül İslam” “Her doğan çocuk İslam fıtratı üzerine doğar” Buluğ çağına ermeden ölen bir çocuk günahsız olduğu için cennete gider. Her kimin çocuğu olursa olsun buluğ çağına ermeden ölürse cennete gider.

Fi emanillah maas selame

Dua ve Selamlar. 26.01.2022

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]                                                                                 

Facebook: Ali Galip Doğan   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR