Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Evlilik Sanatının İcrası İçin Sadakat

Evlilik Sanatının İcrası İçin Sadakat

Sadakat, bağlılık, güvenilir ve sadık olma durumunu ifade eden bir kavramdır. Evlilikte sadakat, eşe karşı bağlılığını, ona verdiği söze sadık kaldığını, güven ilişkisini sarsmayacak şekilde hareket etmeyi ifade eder. Evlilik, iki insan arasında kurulan en yakın ve en derin ilişkilerden biridir ve sadakat bu ilişkinin temel taşlarından biridir.

Evlilik müessesi kurulurken eşler birbirlerine evlilik içerisinde sadık kalacaklarının sözünün veriler. Bu söz ile birbirlerine sevgi, saygıyı iyi günde, kötü günde göstereceklerini, gönüllerinde ve hayatlarında ikinci bir kişi olmayacağını ifade ederler.

Sadakat denildiği zaman genel anlamda eşe karşı cinsel sadakat anlaşılır. Cinsel sadakat yanında duygusal, zihinsel ve ruhsal bir bağlılık da içerir. Sadakat, evlilikte eşlerin birbirlerinin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına uygun şekilde yanıt vermeleri ve birbirlerine karşı sadık kalmaları anlamına da gelir.

Cinsel sadakat, eşlerin sadece birbirleriyle cinsel ilişkiye girmesi ve başka kişilerle cinsel olarak ilişki kurmamasıdır. Cinsel sadakatsizlik, evlilikteki güveni ve bağlılığı zedeleyip, evlilik birlikteliğinin sarılmasına sebebiyet verir. Eşler ihanete uğramanın sancısını üzerlerinden kolay kolay atamazlar.

Duygusal sadakat, eşlerin birbirlerine duygusal olarak bağlı olması, sevgi ve saygısını koruması, hislerini ve düşüncelerini paylaşması ve başkalarıyla duygusal bağlar kurmaması, flörtöz yaklaşımlar içinde bulunmamasıdır. Duygusal sadakat, eşler arasındaki yakınlığı ve güveni güçlendirir. Duygusal sadakatin bitmesi, cinsel sadakatsizliğe yol açabilir.

Zihninde, hayalinde imgesel olarak başka bir ilişki tasarlayan, isteyen bir eşin evliliğe bağlılığı zayıf veya sıkıntılı olabilir. Hatta gençliğinde başka birisini seven, aklı bir önceki nişanlısında kalan kişinin bu duygu ve düşünceleri evlendiği kişiye karşı zihnen sadakatsiz olduğunu gösterebilir.

Sadakatin olması, güvenin sarsılmaması için eşlerin birbirlerine düşüncelerini, fikirlerini, duygularını, hislerini ve inançlarını paylaşması, birbirlerine karşı açık ve dürüst olması ile mümkündür. Zihinsel sadakat, evlilikteki iletişimi ve anlayışı destekler.

Evlilikte sadakatı korumak, ilişkideki güveni ve bağlılığı sürdürmek ve korumak için dikkat edilmesi gerekenler;

Açık ve Dürüst İletişim: Eşler arasında açık ve dürüst iletişim kurmak, duyguları, ihtiyaçları ve beklentileri paylaşmak sadakati güçlendirir. Birbirinizle düşüncelerinizi ve endişelerinizi paylaşmak, sorunları zamanında çözmek ve birbirinizi anlamak için iletişim kanallarını açık tutmak önemlidir.

Güven Oluşturma: Güven, sadakatin temelidir. Eşler arasında güven inşa etmek için söz verilen şeyleri tutmak, verilen sözleri yerine getirmek, açıklık göstermek ve birbirinize karşı dürüst olmak önemlidir. Güveni zedeleme potansiyeline sahip davranışlardan kaçınmak, sadakati korumak için hayati öneme sahiptir.

İhtiyaçları Karşılamak: Eşlerin birbirlerinin duygusal, fiziksel ve cinsel ihtiyaçlarını karşılamak, sadakati destekler. İlişkideki partnerinize ilgi göstermek, onunla bağ kurmak, sevgi ve şefkat göstermek önemlidir. Birbirinize zaman ayırmak, birlikte etkinlikler yapmak ve birbirinizin gereksinimlerini anlamak önemlidir.

Sınırları Belirlemek: Eşler arasında açık ve net sınırlar belirlemek, sadakati korumak için önemlidir. Örneğin, diğer insanlarla özel ilişkilerde veya iletişimde hangi davranışların kabul edilebilir olduğunu belirlemek, sınırları çizmek ve bu sınırlara sadık kalmak önemlidir.

Ortak Değerler ve Hedefler: Ortak değerler, inançlar ve hedefler paylaşmak, sadakati güçlendiren bir bağ oluşturabilir. Eşlerin benzer değerlere ve yaşam tarzlarına sahip olması, evlilikte bağlılığı ve sadakati destekler.

Kriz ve Zorlukları Ele Alma: Evlilikte krizler ve zorluklar kaçınılmazdır. Bu süreçlerde birbirinize destek olmak, birlikte çalışmak ve çözüm odaklı olmak, sadakati korumak için önemlidir. Sorunları birlikte üstesinden gelmek, ilişkiyi güçlendirir.

Evlilik İçin Çaba Sarf Etmek: Sadakati korumak, evlilikte sürekli olarak çaba sarf etmeyi gerektirir. Eşler arasında romantik bağları canlı tutmak, birbirinize ilgi göstermek, takdir etmek ve sevgi dolu bir ilişki için zaman ve enerji harcamak önemlidir.

Unutmayın, her evlilik farklıdır ve her çiftin sadakati koruma yöntemleri farklı olabilir. İlişkideki eşler arasında karşılıklı anlayış, sevgi, saygı, sabır, destek ve fedakarlık, sadakati güçlendiren unsurlardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özcan Dalgıç Arşivi
SON YAZILAR