Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Bugünü Yaşamak, Anda Kalmak Mümkün mü?

Bugünü Yaşamak, Anda Kalmak Mümkün mü?

Bugünümüzü yaşayabilmek, değerlendirebilmek için farkındalıklarımızın yüksek olması, irademizle aklımızı kullanabilmemiz ve buna göre harekete geçebilmemiz önemlidir. Anı yaşamak için şimdiki zamanda neler yapabileceğimizi, geçmişte yaşadığımız nelerden kurtulabileceğimizi, geleceğimizi nasıl şekillendirebileceğimize odaklanmakla mümkün olacaktır.

Ders çalışmamız gerekiyorsa, bunu biliyor, aklediyorsak hemen irademizi kullanmamız, harekete geçip ders çalışmamız gerekiyor. O esnada ne kadar olumsuz duygularımız olursa olsun eyleme geçmemiş gerekiyor.

İş hayatın için bir projen var, yapabileceğine, başarabileceğine niyet ederek, üzerimizdeki miskinliği silkinerek atmalı ve hemen hareket etmelisin. Çünkü önüne çıkan fırsatlar bir daha gelmeyebilir. Geç kalmamak için ertelemeyi bırakmalıyız.

Çevrende muhakkak danışacağın bir büyüğün, fikir alışverişi yapacağın bir yaşıtın olmalı. Onlarında görüşünü aldıktan sonra kararlı bir şekilde hareket edebilirsin. Doğru zamanda, doğru şeyi yapabilmek önemlidir. Harekete geçmek adına da ihtiyacımız olmayan bir derse şimdiden çalışmak, piyasası olmayan bir malı ticarete atılmak için almak gibi hatalar yapmamalıyız. Acele kararlar almak ile geciktirmenin, ertelemenin ortasında bir denge halinde olmamız, hayatımızda yeni yanlışlar yapmamak adına da önemlidir.

Bazen anı yaşamak kavramı yanlış değerlendiriliyor. Eğlenmek, geleceği önemsemeden gününü gün ederek, haz odaklı bir bakış açısı varmış olarak değerlendiriliyor. Sorumluluklarımızın farkında olmadan hareket etmek, eylemlerimizin sonuçlarını önemsememek, sadece o anki hazzımızı düşünmek, sonrasında yaşanabilecek olumsuzlukları idrak etmemek anı yaşamak değildir.

Anı yaşayacağız derken gereksiz risklere girmek, yanlış hedeflere yönelmek değildir. Hedefsiz bir serseri mayın olmaktan ziyade, nereye gideceği belli olan bir ok gibi bugün, hemen, şu an motive olup hareket etmektir. Evimiz yanarken, ateş gelsin de sigaramı yakayım rahatlığından kurtulmaktır. Geçmişin sancılarını, yüklerini bırakıp, geleceğin kaygılarını, endişelerini, korkularını yüklenmemektir.

Anı Yaşamaktan Elde Edeceğimiz Kazançlar

  • Hayata daha pozitif bakmamızı, motivasyonumuzu artırıp, yaşama sevinci kazandırır.

  • Anın kıymetini bilip, günlük yaşamdan zevk alabilmemizi sağlar.

  • Devamlı geçmişi ve geleceği düşünerek, bu iki arasında gidip gelmenin olumsuz etkilerinden korur.

  • Hayat kalitesini artırır, geleceği güzel yaşayabilmek için bugünü yaşamaya çalışır.

  • Hayata dair beklentilerimizi düzenleyip, etkili bir plan yapılmasını sağlar.

  • Elimizde olanların kıymetini bilmemizi ve şükredilecek şeyleri görebilme imkânımız olur.

  • Farkındalıklarımız artar, ne yaptığımızı, ne yapacağımızı bilinçli bir şekilde organize ederiz.

  • Önümüze çıkan fırsatları değerlendirmemizi sağlar.

  • Problem çözme becerilerimizi geliştirir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özcan Dalgıç Arşivi
SON YAZILAR