Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Bugünü Yaşamak Anda Kalmak

Bugünü Yaşamak Anda Kalmak

Romalı şair Horatius’un dizelerinden, günümüze yansıyan “Carpe Diem”, anı yaşamak, anda kalmak günümüzün en yaygın hayata bakış felsefelerinden biridir. Anı yaşamak, anda kalmak nedir, nasıl mümkün kılınabilir, neden bu kadar önemlidir sorularının cevabını yazımızda aramaya çalışalım.
Hayata dair isteklerimiz, beklentilerimiz, hayallerimiz vardır. Bunların gerçekleşmesini, huzurlu ve kaliteli bir yaşam isteriz. Bunların gerçekleşmesi için mücadele ederiz. Eğitimlerimizle, çalışmalarımızla, kendimizi gerçekleştirmek için birçok yol deneriz.
Daha çok kazanç elde etmek, mal-mülk edinmek, başarılı olmak için hedefe doğru giderken karşılaşabileceğimiz sıkıntılar, problemlere karşı kaygı, endişe ve korku yaşarız. Kaygı, endişe ve korkularımız, hayatımızda ve çevremizde gördüğümüz olumsuz (yakınları kaybetmek, eğitimin yarıda kalması, iflas etmek, hastalanmak, psikolojik sorunlar yaşamak, vb…) örneklere karşı önceden tedbir almaya yöneltir.
Çocukluğumuzdan itibaren deneyimlediğimiz yaşamımızda, ebeveynlerimizin bize yaklaşımları, rol model oluşları, eğitimlerimiz, sosyal yaşamımız, acılarımız, mutluluklarımız duygu ve düşünce dünyamızda izler bırakır. Bilhassa yaşadığımız acılara, travmalara karşı aşırı üzüntü, öfke ve suçluluk duyarız. Bunları bilinçaltımızda veya bilinç düzeyinde sık sık hatırlar, “keşke şöyle olsaydı, böyle olmasaydı…” diyerek olumsuz duygu ve düşüncelerin içinde boğulup kalırız.
Geçmişte yaşadığımız olumsuzluklar, zorluklar ile geleceğin kaygısını, endişesini birlikte yaşamak bizi bir türlü bugüne getiremiyor, anı yaşayamıyoruz, stresimiz arttığı için olayları yürütmekte, yaşamımızı yönetmekte zorlanıyoruz. Hayatın içinde imtihanların olması, problemler yaşamamız ve bizim bunlara üzülmemiz gayet normaldir. Ancak bunlarda takılıp kalmamız, bizim bugünü yaşamamızı, elimizdekileri görmemize engel olmakta, bu durum mutsuzluğumuza sebep olmaktadır.
Yaşadığımız geçmiş ile yaşayacağımız geleceği ancak bugünün farkında olarak yaşamımızda dengeyi, kaliteyi yakalayabiliriz. Ne olacağını bilmediğimiz, tamamıyla yönetemeyeceğimiz durumların esiri olmak sağlıklı kararlar almamızı engeller, bugünü yaşamamızı, geleceği inşâ etmemizi engeller.
Yaşamımızın olumsuz yönlerine odaklanmak yerine, elimizdekilerin farkında olmak, sahip olduğumuz imkanlar çerçevesinde fırsatlar değerlendirebilmemizi, hayata olumlu bakıp, hayattan zevk almamız yaşam kalitemizi artırır. Bugün için yapabileceğimiz, kaygı ve endişelerin eşiğinden geçip, yapabileceklerimizin en iyisini yapmaya çalışmak, çabalamak, neticeyi kabullenmektir. Öngöremediğimiz geleceğimiz için bugünden tasalanmanın bize bir şey kazandırmayacağını görmemiz gerekiyor.
Bugünü yaşayabilmek, anda kalıp, mutlu olabilmek için önce farkındalıklarımızı artırmamız gerekiyor. Başta kendimizin farkında olmak ile başlayan farkındalık yolculuğumuza, ailemizin, akrabalarımızın, sosyal çevremizin, eğitimimizin, işimizin, evliliğimizin, çocuklarımızın farkında olmakla devam etmeliyiz. Hayatımızı sigâya çekmek, tefekkür etmek bu manâda önemlidir.
Ne olduğumuzu bilmeden, ne olacağımızı bilemeyiz. Ne yapabileceğimizi bilmeden, ne olmak istediğimizi farkında olamayız. Bunun için elimizdeki mevcudun envanterini çıkarabilmek bizim bugünü en iyi, en güzel şekilde yaşayabilmemizi, yarını ise buna göre oluşturabilme potansiyelimizi ortaya koyar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özcan Dalgıç Arşivi
SON YAZILAR