Muammer Çelik

Muammer Çelik

Resimli Mesajların Tasarımı

Resimli Mesajların Tasarımı

Şirk alameti, küfür alameti, gayri İslami cahiliye alameti taşıyan düşünceleri, işaretleri ve tasarımları mesajlarda kullanmamak gerekir. Düz, sade olmak daha iyidir.

Bir dostum bana cuma mesajı atmış. Cuma günü “Cumanız mübarek olsun ”diye. “Cuma gününüzü kutlarım, Hayırlı cumalar, Cuma sabahınız, Cuma akşamınız... Vs.” mesajlar iyidir, güzeldir, bir sakıncası yoktur. Hatta bana atılan bu mesajı örnek olarak alıp seçmemdeki amacım da çok masum ve basit imgesel bir şekil oluşudur.

Mesajın (yazının) üst kısmında kırmızı bir gül resmi ve gülün üzerinde de ay-yıldız, Türk bayrağı formatını içeriyor. Bunun gibi daha neler var neler. Bu çok hoş, masum ve kışkırtıcı bir yanı da yok. Ben de zaten kimseyle öyle sürtüşmeye falan niyetim yok. Bu masum basit tasarımı görünce aklıma gelen düşüncelerimi paylaşayım istedim.

Siz bana durup dururken eşeğin aklına karpuz kabuğunu getirmenin bir anlamı yok diyebilirsiniz. (Zaten ben kendi kendime bunu diyorum.) Ancak esas bu tasarımı yapanların (Bana atan kişi bunu yapan değil.) amacı ise; o kabuğu herkesin aklına sokmaktır.

Peki bunun ne sakıncası var, bundan ne çıkar?

1- Bunun birinci sakıncası: Allah’ın, peygamberin yasaklamış olduğu asabiyet(kavmiyetçilik, ırkçılık) duygusunu körükleyip, cahiliye duygusunu yeniden canlandırmaktadır. Sonuç: Çok başarılılar. Şu anda ülkenin yüzde doksanını ırkçı, şovenist (Abartılı, saldırgan vatanseverlik(miş.) tipler yaptılar. İslam’ı bozup karmakarışık bir inanç ortaya çıkarmaktır amaçları.

2- Koskoca bir buçuk-iki milyarlık İslam alemini biz-siz-onlar şeklinde bölmeye götürür, götürüyor da zaten. Hatta bu tip argümanları yapanların zihniyetini de biliyorum, tamamen bu amaca hizmet ediliyor.

3- Saf temiz İslami, ahlaki, insani, erdemli duyguları dejenere etmek için yapılıyor. Birbirimizi severken birbirimizin cumasını, bayramını, mutlu günlerini kutlarken, hatta cenaze duası yaparken araya başka şeyler sokulmaktadır.

Ben bu maddeleri uzatmak istemiyorum. Genel yazacak olursak; yahu bu tedirginlik, bu telaş niye? Senin Türk olduğunu, Türkiyeli olduğunu, vatanını-milletini sevdiğini biliyoruz, şüphemiz falan yok. Ama sen kime neyi ispatlamaya çalışıyorsun? Bana bunu niye anlatmaya çalışıyorsun? Benim aslım; bizim köyümüz Türklerin kayı boyundan gelmektedir. Ama ben önce Allah’ın kuluyum, Müslümanım, Muhammet ümmetindenim. Yeryüzündeki iki milyar İslam ümmetinin Türk bir ferdiyim. Ben kime neyi ispatlayacağım yedi sülalem bu memleketin aslıdır. Hadi başka ırktan, başka memleketten olsaydım ne olacaktı? Herkes insan, Müslüman değil mi, Allah'a inanan Allah’ın kulu değil mi? Sonra bu tepkiyi ileteceğiniz yere ile etmiyorsunuz, başka işler yapıyorsunuz.

Ayrıca ben İslami argümanları aşırı şekilde kullanarak kendine bir paye çıkarmak isteyen ve diğer insanları dışlayan grupların paylaşımlarına da karşıyım. Kardeşim cenabı Allah Kur’an’ında biz Muhammed ümmetini orta ümmet: “ümmeten vasatan” olarak övüyor. “Allah aşırı giden, haddi aşanları sevmez.”

Bir zamanların arabeskçi kişilerin arabesk şarkıcılarının resimlerini her yere arabalara, evlere, eşyalara astıkları gibi (Hala devam edenler var, bazen de yoğunluk kazanıyor bunlar.) reklama, gösterişe dayalı bir grupçuluk yapılıyor. İslamcılık, milliyetçilik, İslami milliyetçilik... Vb. durumlar ortaya çıkıyor ayıp bunlar yahu!

İnsanda biraz ağırlık olacak, vakar olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Çelik Arşivi

Arefe

27 Haziran 2023 Salı 07:00
SON YAZILAR