Ramazan Kural

Ramazan Kural

Covit-Delta varyantı

Covit-Delta varyantı

Sene 2019 aralık ayında başlayan ve günümüze kadar devam eden covid bitecek diye umut ederken; aksi yönde yeni varyantları türeyerek hayatımızı alt üst etti. Milyonlarca insanı enfekte etti ve binlerce ölüme neden oldu.  

Pandemi sürecinin yavaş yavaş sona ermesiyle hayatımızda gevşemeye başladı. Yaz aylarının vermiş olduğu heyecan ve pandemi sürecinde evlerde kaldığımızdan dolayı çok çabuk normal hayata geçtik. Hiç tereddüt etmeden sanki bıçak keser gibi virüsün bittiğini sanıp bir anda normalleştik. 

Oysa dikkatli olmamız gereken bir zamandayız. Çünkü Hindistan'da salgının en yoğun olduğu dönemde ortaya çıkan delta ve delta plus varyantları şu anda küresel anlamda en baskın koronavirüs tipi olarak kabul ediliyor.  

Bu yeni mutasyonun antikordan kaçabilme özelliği var. Hastalığı atlatanlar bu yeni virüs ile yeniden enfekte olabiliyor. Bulaşıcılığı daha fazla olan bu virüs tipi önlem almamız gerektiğini söylüyor.  

Ülkemizde normal bir hayata adım atmış olsak da önlemlerimizi almalıyız. Maske takmaya devam etmeliyiz. Maalesef herkes maskeleri çıkardı. Sokakta yürürken maskeli insan görmek zor artık.  

Mesafe kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Haftaya bayram ne kadar özle sekte kurban bayramını dikkatli bir şekilde geçirmeye özen göstermeliyiz.

Görmezden geliyoruz ama Türkiye’de Delta varyantı sayısı binlere yaklaştı. Son bir haftada 3 4 kat arttı. Üstelik bu, şu an bilebildiğimiz sayı. 

Delta varyantıda korona virüs gibi çok çabuk bulaşabildiği gibi ve etkileri de covide göre farklılıklar gösterebiliyor. 

 Mide, baş ve boğaz ağrısı, bulantı, ishal, kusma, yüksek ateş, burun akıntısı ile kendini gösteriyor. Gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor.  

Korona virüste görmeye alıştığımız tat ve koku almada kayıpların ise daha arkada kaldığı söyleniyor. 

Elimizdeki aşılarında delta varyantı üzerinde etkisinin az olduğu söyleniyor. Bu hastalıkların kolay kolay geçmeyeceğini bir kez daha anladık. Bu sebeple yerli aşının önemi bir kat daha artıyor. Ülkemizde aşı karşıtlığı azımsanmayacak kadar fazla. Ama yerli aşıya karşı olumlu bir hava var.  

Umarım en kısa zamanda ithal aşıları değil kendi aşılarımızı kullanmaya başlarız. 

Tüm yürekler sevinç dolsun umutlar gerçek olsun acılar unutulsun dualarımız kabul ve bayramınız mübarek olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR