Meryem Güler

Meryem Güler

Limonlu suyu özel kılan nedir?

Limonlu suyu özel kılan nedir?

Limon, tek başına vücut yağlarını yakması umulan besin. Diğer besinler arasında yüksek popülariteye sahip. Beslenme sitelerinde en üst sıralarda yer alıyor. Peki limonu bu kadar önemli kılan şey nedir? Yüksek miktarda C vitamini içeriyor olması, antioksidan olması, aroma ve lezzet verici olması, ferah bir tadının olması sebeplerin başında geliyor. Peki bunlar ne kadar doğru, işte limon ve limon suyu hakkında merak ettikleriniz.

1. Detoksifikasyon özelliği

Limon meyveler arasında içerdiği yüksek C vitamini ve diğer biyoaktif maddelerle karaciğerdeki detoksifikasyon enzimlerini etkileyebilir. Ancak bu durum hiçbir gıdada olmadığı gibi mucizevi bir etki değildir. Limon veya limon suyunun insan vücudunda detoks yapmasına yardımcı olma derecesi belirsizdir.

2. Limon suyunun zindelik vermesi ve canlılık hissiyatı

Birçok kişi limon yemenin veya limonlu su içmenin kendisine enerji verdiğini, canlandırdığını iddia eder. Fakat gerçekten limon suyunun bizleri canlandırdığı fizyolojik olarak doğru mu? Ne yazık ki henüz böyle bir kanıt sağlanamamıştır. Bu etki belki de limonun içeriğindeki C vitaminden ve aromaterapi etkisinden kaynaklanıyor olabilir. Çünkü limon kokusunun insan vücudunda pozitif etki yaptığı bilinmektedir.

3. Limon suyu vücudu asidik ortamdan korur

Ne yazık ki bu konu üzerinde yeteri kadar çalışma yapılmış bir konu değildir. Son zamanlarda moda olan alkali beslenme ise çokta geçerli bir uygulama değildir. Aldığımız gıdaların insan vücudunun pH’ı üzerinde çokta kayda değer bir etkisi yoktur. Sağlıklı çalışan bir böbreğiniz varsa vücudunuz kendini koruma içgüdüsü içerisinde asit-baz dengesini kendisi kurar. Dengeli beslenme modeli ile vücudunuz asit-baz dengesini kendisi kuracaktır.

4. Limonlu suyun kilo üzerine etkisi

Su insanlar için olmazsa olmaz bir kaynaktır. Aynı zamanda iştah metabolizması üzerinde de önemli bir etkisi vardır. Limonlu suyun zayıflattığı iddiası bundan kaynaklıdır. Limonlu su içmek sizi daha fazla su içmeye teşvik ediyorsa buna devam edebilirsiniz. Fakat kilo vermenize fayda sağlayan şey limon değil suyun kendisidir.

5. Limon suyu böbrek taşı oluşumunu önler

Limonun içerisindeki sitrik asit, böbreklerdeki kalsiyum ile birleşerek sitrat oluşumunu önleyebilir ve hem kalsiyum oksalat hem de kalsiyum fosfatın gelişimini azaltabilir. İdrarımız ne kadar sitrattan fakir ise böbrek taşı oluşturma riskimizde o kadar azdır. Bu nedenle limon suyu veya limonlu su tüketmek böbrek taşı oluşturmamanıza destek sağlayabilir.

LİMONLU SU ZAYIFLATIRMI

Bu başlığa ayrı ve daha ayrıntılı bir şekilde değinmek istedim. Hiçbir gıda tek başına mucizevi etkilere sahip değildir. Sabah uyandığınızda içtiğiniz limonlu ya da sirkeli su ağırlığınız üzerinde çok ama çok az etkiye sahiptir. Asıl etkiye sahip faktörler diyetisyeninizin sizin için düzenlediği listeye uyumunuz ve fiziksel aktivitenizdir. Eğer sizi daha iyi hissettiriyorsa, tüketmekte zorlanmıyorsanız ve mide problemi yaşamıyorsanız elbette tüketebilirsiniz.

Limon sadece bir meyvedir ve meyveler genel itibariyle tüketim miktarına ve sıklığına dikkat edildiği sürece sağlıklıdır. Bu nedenle hiçbir gıdanın tüketiminde aşırıya kaçınılmaması gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Meryem Güler Arşivi
SON YAZILAR