Adem Turan

Adem Turan

Türkiye Ekonomisi büyüyor mu?

Türkiye Ekonomisi büyüyor mu?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından açıklanan raporda Türk ekonomisinin 2022’de yüzde 3,2 büyüyeceğine yer verildi. Raporda, Covid-19’a karşı aşı ve tedavide ilerlemenin beklentileri artırarak belirsizliği azalttığı kaydedildi. OECD raporunda, “Krize karşı emsali görülmemiş hükümet ve merkez bankası eylemleri ile küresel ekonomik faaliyetler birçok sektörde hızlı bir şekilde toparlandı ancak bazı hizmet sektörlerinde faaliyetler kısıtlamalardan etkilenmeye devam ediyor” ifadesine yer verildi. Raporun yazıldığı sırada, küresel olarak Covid-19’dan ölen insan sayısının 1,5 milyon olduğunun hatırlatıldığı raporda, “Önünüzdeki yol daha parlak ama zorlu” ifadesine yer verildi.

TÜİK raporuna göre rakamlar şu şekilde;

Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, III. Çeyrek: Temmuz - Eylül, 2021

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2021 yılı üçüncü çeyreğinde %7,4 arttı

GSYH 2021 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,4 arttı.

Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri 2021 yılı üçüncü çeyreğinde %25,4 arttı

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2021 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %25,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri %22,6, hizmetler %20,7, diğer hizmet faaliyetleri %11,7, sanayi %10,0, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %8,3 ve gayrimenkul faaliyetleri %4,7 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri %19,9, inşaat %6,7, tarım, ormancılık ve balıkçılık ise %5,9 azaldı.

Büyümenin finansman kalitesi önemli. Tüketimi kırbaçlayarak, eşitsiz ve istihdamsız, hormonlu büyüme kabul edilemez. Bu yıl ve gelecek yılın büyüme rakamları, baz etkisi, ötelenen talep, sektörel ayrışma gibi nedenlerle Türkiye’de ve dünyada gerçek resmi ortaya koyamayacak. Büyümede yeni normali ve gerçek tabloyu 2022 sonrası göreceğiz.

Birde büyümenin tabana yansıyıp yansımadığı önemli tabiki. Şayet yansımazsa kapitalizmin istediği gibi, zengin daha çok zengin, fakirse daha fakir olacaktır.

Allah sonumuzu hayır etsin.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR