Adem Turan

Adem Turan

Tasarruf etmeliyiz

Tasarruf etmeliyiz

Maddi kaynakların ve manevi kaynakların gereğinden fazla kullanılmaması için alınan tedbirlere tasarruf denir. Toplum olarak tasarrufu çok seven bir millet değiliz. İnsanlar gelirleri arttıkça tasarruf edeceği yerde, artan gelire oranla daha fazla harcama yoluna gitmektedirler. Ancak, tasarrufun önemi, hem bireysel anlamda hem de toplumsal anlamda çok önemli bir konudur. Tasarruf edenler hem ailelerinin geçimini çok rahat sağlaralar, hem de rahat bir hayat sürerler. Tasarruf sadece parayla yapılan bir şey değildir. Ancak, yapılan her tasarrufun sonu yine paraya dayanır. Tasarruf ve cimrilik genellikle birbirine karıştırılır. Tasarruf gereğinden fazla harcama yapmama anlamına gelmekte iken, cimrilik gerektiğinde de harcama yapmama anlamına gelmektedir.

Yarını güvence altına almak amacıyla tasarruf yapılır. Tasarruf etmenin önemi, bireysel anlamda yapılan maddi tasarrufun yanı sıra çok daha farklı konularda da ortaya çıkmaktadır. Dünyada birçok kaynak sınırlıdır. Sınırlı olan bu kaynakların israf edilmemesi gerekir. Özellikle insan hayatı için çok önemli olan su, enerji için çok önemli olan petrol sınırlı kaynaklardandır. Bu kaynakların israf edilmesi, bir gün bu kaynakların bitmesine sebep olacaktır. Bu nedenle bu kaynakları kullanırken israftan kesinlikle kaçınmalıyız. Bunun yanı sıra, vakitten tasarruf etmek de ayrı bir öneme haizdir. İnsanlar boş zamanlarını israf etmemeli, kitap okuyarak, bir hobiyle uğraşarak değerlendirmelidirler.         

Tasarrufun ülke ekonomisine katkısı da çok büyüktür. Tasarrufu ve devlet hem de birey yapmalıdır. Enerji kaynaklarının boşa harcanmaması enerji ihtiyacını azaltır ve buna paralel olarak da ülkenin dışa bağımlılığını azalır.

Zaman tasarrufu; bunun için planlı bir yaşam sürmek gerekir. Çalışmaktan arta kalan zamanları çeşitli uğraşlarla geçirerek, hem sağlıklı bir yaşam sürmek, hem de zaman tasarrufu yapılarak aile, dost ve arkadaşlara zaman ayırmak mümkündür.

Enerji tasarrufu; en basitinden evimizde kullanmadığımız ışıkları söndürerek, izlemediğimiz televizyonu, dinlemediğimiz radyoyu kapatarak, bozuk olan elektrikli ev aletlerini tamir ettirerek enerjiden tasarruf edebiliriz. Bu uygulamaları çalıştığımız iş yerlerinde, toplumsal alanlarda da uygulayarak enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

Tüketim tasarrufu; maalesef ki tüketim toplumuyuz. Özellikle alınacak olan taze gıdaların tüketilebileceği kadar alınmaması, yiyeceklerin bozularak çöpe gitmesine ve israf olmasına neden olmaktadır. Tüketim tasarrufu denildiğinde, alışveriş yapılırken önceliklerin belirlenmesi ve planlı olarak alışveriş yapılması akla gelmelidir. Ayrıca, tüketilecek olandan fazla ürün almak hem maddi anlamda israfa hem de milli servetin israfına neden olmaktadır.

Velhasıl, hayatın her alanında tasarruf yapılabilmektedir. Tasarruf yapmak o kadar da zor bir şey değildir. Tasarruf etmeye başlayınca bereket olacak ve geleceğe daha güvenle bakmaya başlayacaksınız.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR