Adem Turan

Adem Turan

Marketler dijital takip edilecek

Marketler dijital takip edilecek

Fahiş fiyat artışları yakından takipte. Ticaret Bakanlığı yeni bir adım attı. 200 şubeyi aşan zincir mağazalara "veri paylaşımı" zorunluluğu getirildi. Peki nasıl yapılacak, vatandaşa faydası ne olacak?

Fahiş fiyat artışları yakın markajda. Ticaret Bakanlığı yeni bir adım attı. Tam da zincir mağazalara yönelik tartışmaların sürdüğü bir dönemde yeni bir sistem devreye giriyor.

Uygulama, şube sayısı 200'den fazla olan zincir mağazaları kapsıyor. Bakanlık dijital bir sistem oluşturacak. Zincir marketler de sattıkları ürünler ile şubelerine ilişkin verileri bakanlığın o sistemine aktaracak. Perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında yönetmelikte yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ürünlerin adı ve fiyatı gibi bilgiler verilecek. Hangi ürünlerin bilgilerinin aktarılması gerektiğine de bakanlık karar verecek. Böylece örneğin bir peynirin fiyatı markette 10 gün önce neydi şimdi ne oldu öğrenilebilecek. Bu saha denetimi dışında anlık takip edilebilecek. Sistem üzerinden fiyat artışları yakından incelenebilecek. Artışın fahiş bir fiyat artışı mı maliyet kaynaklı mı olduğu böylece daha hızlı takip edilebilecek.

Bu veriler ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyuyla ile da paylaşılabilecek. Böylece tüketicinin fiyat karşılaştırması yapabilmesine imkân sağlanacağı belirtiliyor. Amaç ise ''Perakende ticaretin etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarına göre yapılması'' vurgusu yapılıyor.

Böyle bir uygulama bize neler sağlayacak? Tüketicilere ne gibi katkı sunacak? İleri zamanlarda yaşayıp göreceğiz. Şimdilik bir şeyler söylemek erken, ön yargılı da olmamak lazım.

Umulur ki bir orta yol bulunur. Zira, market sahipleri yüksek enflasyon sonucu fiyat ayarlaması yaptıklarını ifade ederken, tüketici de fiyatların sürekli yükseldiğinden muzdarip olduklarını ifade ediyorlar. Maksat üzüm yemek olmalı, bağcıyı dövmek değil. Aksi takdirde bakkalları yok ettiğimiz  gibi alış veriş merkezlerini de ortadan kaldırır, meydanı online kartel satıcılarına bırakmış oluruz.

Her zaman olduğu gibi sağ duyulu düşünüp, aklı selim hareket etmeliyiz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR