Adem Turan

Adem Turan

Ağaçlandırmaya katkıda bulunmak gerek

Ağaçlandırmaya katkıda bulunmak gerek

7 Kasım 2019 PERŞEMBE

Sayı : 30941

GENELGE

Cumhurbaşkanlığından:

Konu: 11 Kasım Ağaçlandırma Seferberliği

GENELGE

2019/24

Ülkemiz 78 milyon hektarlık alanıyla, ekolojik bakımdan zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu zenginlik içerisinde ormanlar tür ve kompozisyon olarak önemli bir yer tutmaktadır. Sanayileşmenin hız kazandığı günümüzde; havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu güzelliklerimizin korunması gün geçtikçe önemi artan bir konu olarak hep gündemimizde yer almaktadır.

Bu kapsamda ülkemizin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, erozyon kontrolünü teşvik ederek toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi yeniden oluşturmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevre değerlerini korumak, ağaç ve orman sevgisini yaygınlaştırmak, toplumun çevreye olan duyarlılığına katkı sağlamak maksadıyla; 11 Kasım 2019 günü saat 11.11'de Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda; kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve  tüzel kişiler tarafından yapılacak ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları kapsamında, tüm yurtta eş zamanlı olarak fidan dikme etkinliği tertiplenecektir. Söz konusu etkinliğe ilişkin hususlar Bakanlığın resmi internet adresinde yer almaktadır.

Yaklaşık üç yıldır 11 Kasım ağaçlandırma günü olarak kutlanmakta ve ağaçlandırma faaliyetleri yapılmaktadır. Son zamanlarda yayınlanan genelgelerin bence en güzeli. Zira ağaçların faydaları insan oğlu için saymakla bitmez.

Araştırmalar, her türden karmaşık ormanlarda ağaçların en büyük yüzde birinin (çapa göre) karbonun yaklaşık yarısını depoladığını bulmuştur. Daha büyük ağaçların büyümesini kolaylaştırmak karbon tutulumunu artıracaktır. Araştırmalar ayrıca, yaşlı ormanları genç ormanlarla değiştirmenin, hatta uzun ömürlü ahşap ürünlerde (örneğin evler) 'tutulan' karbonu saymanın karbon emisyonlarında genel bir artışa yol açtığını ve ormansızlaştırmanın en büyük karbon depolama kapasitesine yol açtığını buldu. Keskin kesimle karşılaştırıldığında, karmaşık orman ekosistemleri karbonun iki katından fazlasını tutar.

İklim değişikliğinin en önemli sebebi; yok edilen ormanlar ve fosil yakıt kullanımı sonucunda ortaya çıkan aşırı miktardaki sera gazıdır. Yeryüzüne güneşten gelen ısı toprak tarafından yansıtıldıktan sonra bu gaz kütlelerinin içerisinde sıkışarak atmosferdeki ısının kalıcı olarak artmasına sebep olur. En çok bilinen sera gazı ise karbondioksittir (CO2). Ağaçlar, karbondioksiti emip, içerisindeki karbonu emdikten sonra kalan oksijeni atmosfere bırakırlar. 1.000 metrekarelik ağaçlık alanın emdiği karbon miktarı, arabanızı 10.000 km kullandığınızda yaydığınız karbondioksit miktarına eşittir.

Ağaçlar atmosferdeki kötü koku ile amonyak, nitrojen dioksit, sülfür dioksit ve ozon gibi havayı kirleten gazları emer; kabuk ve yaprakları yoluyla havadaki partikülleri filtreler. Diğer yandan; Meyveleri, gölgeliği ve görselliği tartışmasız güzellikte. Bizim için ekip dikenlerden Allah razı olsun, biz de yeni kuşaklar için daha fazla ağaç dikmeliyiz. Peygamber Efendimizin bize emrettiği  gibi kıyamette kopuyor olsa dahi hemen bir fidan dikmeliyiz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR