Adem Turan

Adem Turan

Sadece ormanlar yanmıyor

Sadece ormanlar yanmıyor

Ülkemizin dört bir yanında yaşanan orman yangınları Türkiye'yi yasa boğarken, yangınları söndürmek için devletin tüm kurumlar seferber oldu. Muğla, Antalya, Isparta, Manisa, Denizli ve Balıkesir başta olmak üzere 39 ilde meydana gelen orman yangınları kimi tamamen söndürülmüşken kimisi de yanmaya devam ediyor.  Orman Genel Müdürlüğü: "39 ilde 174 adet orman yangını meydana gelmiş olup, bu yangınların 160 adedi kontrol altına alınmıştır. 6 ilde 14 adet yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir" açıklamasında bulundu.

Evet sadece ormanlar yanmıyor, bir neslin geleceği kararıyor, insanlara olan güven tükeniyor. Bunun telafisi de oldukça güç ve uzun bir maratondur. Şurası mutlak dırki,  yangınların bir değil birçok çıkış sebebi var. Ancak nedenlerden ziyade, bu güzide ormanlar nasıl koruma altına alınabilir? Ne gibi tedbirler alınmalı, neler yapılırsa daha hafif zayiatla atlatılır?  Uzmanlar buna kafa yormalılar.

Elbette tedbir, takdiri bozar. Bu düsturla hareket edilirse müspet sonuçlar alınacağı aşikardır.

Zamanı vaktinde padişah vezirine bir soru sorar. Eğitim mi önemli yoksa karakter mi? der. Vezir biraz düşündükten sonra, karakter padişahım diye cevap verir. Bunun üzerine Padişah,  sarayın terbiyecisine talimat verir, bir kedi bul ve bunu eğit der.  Aradan altı ay geçer, terbiyeciyi kedi ile birlikte saraya çağırır. Kedi elinde bir tepsi ile içeri girer ve ikramda bulunmaya başlar, tam o sırada vezir yanında getirdiği fareyi orta yere salıverir. Fareyi gören kedi elindeki tepsiyi yere atar ve fareye doğru koşar.

Vezir gerekli mesajı vererek, haklı olduğunu da ispat etmiştir.

Velhasıl ormanların önemini ne kadar anlatırsak anlatalım, insan insan olmayınca her türlü kötülüyü yapmaya meyillidir.

Allah cennet vatan Ülkemizi bu tip insanların şerlerinden emin eylesin, fırsat vermesin diye dua ediyoruz.         

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR