Ramazan Kural

Ramazan Kural

S-400 geliyor

S-400 geliyor

Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen  S-400 Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor…

**

S-400'ün geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Ancak, özellikle Soğuk Savaş sonrası savunma sanayine uygulanan bütçe kesintileri nedeniyle tamamlanması oldukça uzun zaman aldı ve ancak yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı olarak geliştirilebildi.

**

Türkiye’ye 4 bölükten oluşan 2 adet S-400 sistemi verilecek. Her bir sistemde 72 olmak üzere iki sistemde toplam 144 füze olacak. Ayrıca 48 yedek füze bulunacak. Böylece toplamda 192 füze teslim edilecek. Rusya askeri yapılanmasına göre, bir hava savunma bölüğü 9 rampadan oluşuyor. Dört bölükteki batarya sayısının 36 olacağı belirtiliyor..

**

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, S-400 bataryaların Ankara veya İstanbul’a yerleştirebileceğini söylerken, buralara ek olarak Türkiye’nin Ege ve güney sınırına da konuşlandırılabileceği belirtiliyor. Güvenlik uzmanlarına göre S-400’lerin Ege’de herhangi bir noktaya yerleştirilmesiyle birlikte Türkiye bölgede stratejik üstünlüğü ele geçirecek. Uzmanlar, güney sınırında ise Gaziantep veya Hatay’a konuşlandırılması ön görülen sistemlerin, Suriye’den gelecek füze tehditlerine karşı önlem olmakla birlikte Türkiye- Suriye sınırında “kuş uçurtmayacağı” değerlendirmesini yapıyor.

**

Rossiya 24 televizyonuna demeç veren Şugayev, “Türkiye tarafından S-400’ler lehine bir seçim yapıldı. Sözleşme yerine getirilecek. Hazırlıklarımız neredeyse tamamlanmak üzere, önümüzdeki haftalarda sevkiyata hazır olacağız. Sevkiyat, doğal olarak, birkaç aşamada gerçekleşecek” dedi.

Ödemelerde ulusal para birimlerini kullanılmaya başladıklarına işaret eden Miheyev, “SWIFT ödeme sistemini ve dolar kullanımını bırakarak, ulusal para birimlerini kullanmaya başladık. Bu nedenle sözleşmelerin gerçekleştirilmesi biraz düştü. Bu yıl yaklaşık 13 milyar dolarlık gelir bekliyoruz.” diye konuştu.

**

Türkiye’nin aldığı S-400 hava savunma sisteminin teslimatına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Miheyev, “İlk teslimata yüzde 99 hazırız. Temmuzda ilk teslimat başlayacak, şu anda lojistikle ilgili kısımları tamamlıyoruz. Üretimdeki zorluklar açısından teslimat rekor sürede tamamlanacak.” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR