Adem Turan

Adem Turan

Ramazan ayı gelirken zam yapmak ne kadar ahlaki?

Ramazan ayı gelirken zam yapmak ne kadar ahlaki?

Fiyatları arttırmak için pusuda bekleyen fırsatçılar bu Ramazan'da da boş durmadı. İftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezleri hurma, peynir ve zeytin gibi ürünlerin yanısıra kuru gıda ve içeceklere fahiş oranlarda gizli zamlar yapıldı. Tüketicileri tezgahtan uzaklaştıran zamları esnaf ise, aracıları sorumlu tutuyor.

Her yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan zammı yapılması vatandaşların alım gücünü zorladı. Ramazan ayında hınca hınç dolan, sahur ve iftar ve bayram alışverişlerinin ilk durağı olan; kadınlar pazarı, bedesten, toptancılar çarşısı gibi merkezi semtler yapılan zamlar nedeniyle boş kaldı. Esnaflar; zammı aracıların yaptığını ve kendilerinin ise zam karşısında çaresiz olduğunu ifade ediyorlar.

Hal böyle iken, halkımız bereketli Ramazan geldi, oruç tutacağız manevi iklimlerden doya doya nasipleneceğiz derken, ihtiyaç duyduğumuz gıdaları daha nasıl ucuza alabilirim derdine düşüyor.

Ne kadar tezat değil mi? Oysa tam tersi olmalı değil miydi? Mübarek günler geldi, bu memlekette fakir fukara çoğunlukta, bunların çoğu da oruç tutar. Biz de üzerimize düşeni yapalım, insanlarımıza daha çok nasıl indirimli satış yapabilirim gayreti içinde olmalıydı diye düşünüyoruz.

Şimdi de Ramazan hakkında Peygamber efendimizin sözlerini hatırlayalım;  Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu:

- Aziz ve celîl olan Allah "İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim" buyurmuştur.

- Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.

- Muhammed’in canı kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.

- Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır." (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163).

Tutacağımız oruçların makbul olması dileği ile, Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR