Ramazan Kural

Ramazan Kural

Normalleşme süreci

Normalleşme süreci

 

 

 

Aylardır etkisini göstermeye devam eden korona virüs insan sağlığını ve ekonomiye çok büyük zararlar verdi. Virüsün etkisinden çok uzun süre kurtulamayacağız gibi gözüküyor. Türkiye erken önlem alarak diğer ülkelere nazaran kontrol altında tutmayı başarsa da hala ölüm ve vaka sayıları düşmedi maalesef. Yetkililerin açıklamaları doğrultusunda haziran ayı itibariyle birçok işyerleri tedbirlerini alıp açıldı.

**

Türkiye'de 11 Mart'ta görülen ilk vakanın ardından alınan önlemler kapsamında birçok işyeri ve eğlence merkezleri kapatılmıştı. 10 Nisan'dan sonra hafta sonları, Ramazan Bayramı ve resmi tatillerde sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Birçok ilde şehirlerarası giriş çıkışlar durduruldu.

**

1 Haziran itibariyle şehirlerarası giriş çıkış yasağı kaldırıldı. Lokanta, restoran, spor salonu, kıraathane, pastane, çay bahçesi gibi toplumun sıkça ziyaret ettiği noktalardaki yasakların kaldırıldığını yayınlandı.

**

Sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırıldığı anda vatandaşlarımız parklara, alışveriş merkezlerine akın etti. Aylardır alınan önlemler bir anda silindi sanki hastalık hayatımızdan tamamen çıkmış gibi davrandık.

**

Normalleşme süreci ile birlikte vaka sayılarında düşüş, iyileşen hasta sayılarında artış devam ederken bazı illerde ikinci dalga endişesi bekleniyordu ve oda oldu. İkinci ve üçüncü haftalarda vaka sayılarında çok yüksek artışlar yaşandı. Buda bizim tedbirsiz davranışlarımızın sonucudur.

**

Birçok il ve bölgede vatandaşlar maske takmayıp sosyal mesafeye de uymadan hareket etmesi üzerine birçok ilde  maskesiz sokağa çıkma yasağı kararı alındı. Yasağın başlaması ile birlikte gerçekleştirilen denetimlerde maskesiz sokağa çıkan vatandaşlara cezai işlemler uygulanmaya başlandı.

**

Bu hastalık bağışıklık kazanılarak değil aşı tedavisi ile ortadan kalkabilir. Ülkemiz ve tüm dünya aşı çalışmalarında ilerlemiş durumda. Kim ne derse desin 2020 yılı böyle geçecek. Aşı bulunsa bile 2021 yılında uygulanacağını söylüyorlar. Biz yine hijyen ve temizliğimize önem göstermeliyiz. Ceza yememek için değil kendi sağlığımızı düşünerek kalabalık ortama girdiğinde maske takıp sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR