Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

MÜ’MİNLERİN ÖZELLİKLERİ-1

MÜ’MİNLERİN ÖZELLİKLERİ-1

Mü’minler ancak o kimselerdir ki; Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir. O’nun âyetleri kendilerine okunduğu zaman (bu) onların imanlarını artırır. Onlar sadece Rablerine tevekkül ederler. Onlar namazı dosdoğru kılan, kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayan kimselerdir. İşte onlar gerçekten mü’minlerdir. Onlara, Rableri katında yüksek mertebeler, bağışlanma ve cömertçe verilmiş rızık vardır.(Enfâl,2-4)

Kur’an-ı Kerimde Mü’minlerin özellikleri nitelendirilmiş ve adeta bir mü’min nasıl olması gerekir örnekleriyle anlatılmıştır. Peki, bizler Kur’an-ın nitelendirdiği bu özellikleri üzerimizde taşıyor muyuz? Gelin hep birlikte kendimizi bir sorgulayalım.

**

* Mü’minler ancak o kimselerdir ki; Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir.

Şimdi düşünelim, Allah (cc)’ın adı anıldığında kalbimizi bir yoklayalım. Gerçek manasıyla kalbimiz ürperiyor, heyecanlanıyor muyuz? Vücudumuzda bir değişiklik oluyor mu yoksa normal zaman diliminde ne isek aynı mı kalıyoruz? Hâlbuki şöyle düşünün çok ünlü bir kimsenin bizi ziyaret ettiğini varsayalım, ne kadar da heyecanlanırız, adeta elimiz ayağımıza dolanır öyle değil mi? Onu nasıl karşılasam? Neler ikram etsem? Nasıl konuşsam, neler söylesem? Peki, bizi en güzel bir şekilde yoktan var eden, yaşatan, rızık veren doğru yol bulmamız için rehber gönderen Allah’ın adı anıldığında kalbimiz aşkla yanıp kavrulmuyor ve ürpermiyorsa hemen kendimizi sorgulamamız, kendimize bir çeki düzen vermemiz gerekmektedir.

**

* O’nun âyetleri kendilerine okunduğu zaman (bu) onların imanlarını artırır.

Hz. Muhammed Mustafa(s)’dan sonra artık bir daha peygamber gönderilmeyecektir. Bunu hepimiz bilmekteyiz. Peki, bizler Allah’ın dosdoğru yolunu nasıl bulacağız. İşte bu sorunun en güzel cevabı Kur’an ve Hz. Peygamber Efendimiz ’in sünnetidir. Bizlere gönderilen Kur’an bizim rehberimiz, reçetemiz ve yol göstericimizdir. Bizler burada ifade edilen emir ve yasaklara hakkıyla uyar isek kurtuluşa ereceğimiz gibi bu emir ve yasaklardan uzaklaşır isek doğru yoldan sapmış olacağımız gerçeği apaçık önümüzde durmaktadır. İşte bu doğrultuda Kur’an bize okunduğu zaman veya kendimiz okuduğumuz zaman burada ifade edilen Ayetlerden istifade ediyor muyuz yoksa sadece okuyup geçiyor muyuz? Her okunan ayetle imanımız daha da bir kuvvetleniyor mu? Kalbimize bir huzur ve sekinet iniyor mu? Bu soruları kendimize sorduğumuzda aldığımız cevaplar çok önemlidir. Önemli olan, okumak, düşünmek ve ibret nazarıyla bakmaktır. “O, inananların imanlarını kat kat artırmaları için kalplerine huzur ve güven indirendir…” (Fetih 4)

**

Mü’minlerin özelliklerini konu edindiğimiz yazımıza haftaya da inşallah devam edelim. Gerçek manada Mü’min olmayı Rabbim bizlere nasip eylesin…

Selam, dua ve muhabbetlerimle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR