Adem Turan

Adem Turan

Marketler sürekli denetlenmeli

Marketler sürekli denetlenmeli

Yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşlar fiyatlardan şikayet ederken, hükümet marketlere "fahiş fiyat" denetimleri başlattı. Peki market denetimleri ürün fiyatlarındaki artışın önüne geçebilir mi 'Türkiye'de üretici ve tüketici fiyat endekslerindeki makas açılırken çarşı-pazarda da ürünlerdeki fiyatlar da artıyor. Döviz kuru baskısı nedeniyle birçok sektörde de maliyetler artıyor Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,12, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,25 artış kaydetti. Böylece yıllık enflasyon son 28 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

“Fahiş fiyat artışı yapılamayacağına” vurgu yapan Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli, "Serbest ticareti ve piyasa dengesini bozan veya tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyen faaliyetlerde bulunamazlar" dedi. Benli ayrıca, "Temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında spekülasyonlara ve kötü niyetli uygulamaların yapılmasına müsaade edilmeyecektir" ifadelerini kullandı. İncelemeler sonucu Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a aykırı iş ve işlemeleri tespit edilenler hakkında idari işlem uygulanacak. Adnan Benli, fahiş fiyat tespitinde ürün başına 10 bin 911 lira ila 109 bin 911 lira, etiket mevzuatına aykırı işlem tesisinde de 452 lira cezai işlem uygulandığını belirtti.

Market fiyatlarının denetlenmesi elbette güzel bir hareket, ancak bu hizmetin daimi olması ve her markette uygulanması gerekir. Hiçbir kuruluşa ayrıcalık tanınmadan, adilane davranılmalı.

Gözlemimiz odur ki, yapılan bu denetimlerin etkisi olduğu kanaatindeyim. Bir nebze de olsa dar gelirli insanlarımız nefes alacaklardır.

Mamafih fiyatların kontrol altına alınması, takdir edilecek bir durum ama sabit gelirli olan vatandaşlarımızın gelirlerini de güncellemek çok güzel bir hareket olur. Zira, maaş ve ücretle geçinen insanlarımızın gelirleri an itibariyle ciddi miktarda reel değer kaybetmiş durumda. Yeniden gözden geçirilse, halkımız biraz daha rahatlatmış olacaktır.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR