Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Manevi Üç Aylar

Manevi Üç Aylar

“Allah’ım! Receb ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-evsat, IV, 189; Ahmed b. Hanbel, I, 259.)

Her zaman dilimi aynı değildir. Bazı ayların diğer aylara, bazı günlerin diğer günlere, bazı vakitlerin ise diğer vakitlere göre üstünlüğü vardır. Peki, üç aylar dediğimiz Recep, Şaban ve Ramazan aylarının diğer aylara nazaran kıymeti nedir?

***

Üç aylar diye nitelendirilen bu zaman dilimi, içerisinde çok kıymetli geceleri ve günleri barındırır : Bunun ilki “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” kavramlarını kapsayan Regâib Gecesi ile başlayan ve devamında “Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim” Bir başka hadiste ise: “Allah Teâlâ, Şabanın on besinci gecesi (Beraat gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asî olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.” (Sünen-i İbn. Mace, İkâmetü's-Salât, 191) diye müjdelenen Beraat Gecesi; ve sonunda ise manevi iklimin taçlandığı, kendisinde Kur’an-ın indirildiği, bin Aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’dir. Bu değerli zaman dilimleri insan için sorgulama, tefekkür ve affına vesile olmada önemli dönüm noktaları olmaktadır

***

Bu manevi iklimi kendimiz için değerlendirmemiz gereken son bir fırsat gibi görmeli, kendimizi nefis muhasebesinden geçirmeli, yaptığımız hatalarımızı, günahlarımızı düşünerek bir daha dönmemek üzere Nasuh-i Tevbe etmeli ve Allah (cc)’ın dosdoğru yolu olan sırat-ı müstakim’inden bir an bile olsa sapmadan yola koyulmalıyız. Çünkü yol meşakkatli, engebelidir dostlar. Önümüzde dağ gibi oturan şeytan ve her an bize kötülüğe teşvik eden nefis gibi iki büyük düşman, enaniyet, kibir, çekememezlik, gurur gibi birçok “BEN”lik bizleri beklemektedir. Şeytan “BEN” deyip “BEN” cillik ettiği için Cennetten kovuldu unutmayalım. Şu an içerisinde bulunduğumuz bu mübarek zaman dilimini iyi değerlendirip, sonunda ise günahlarımızın bağışlandığı tertemiz bir sayfa ile Rabbimizin huzuruna varmaya gayret gösterelim. Doğum ve ölüm arasında geçen şu üç günlük dünya hayatı için bir birimizin hakkına göz dikmeyelim. Düşünecek olursak dünyanın hepsi bizlerin önüne serilse neye yarar?

***

Rabbim bu ayları ve bu mübarek günleri hakkıyla değerlendirip kulluk etmeyi, başı rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennemden azad olunan Ramazan Ayına kavuşmayı nasip eylesin. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in tavsiye etmiş olduğu duayı dilimizden düşürmeyelim. “Allah’ım! Receb ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır.” (amin)

Selam, dua ve muhabbetlerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR