Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş

Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş

Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilahınız bir tek ilahtır. Şu halde yalnız O’na teslim olun. İhlasla boyun eğenleri müjdele.” Hac, 22/34.

**

Kurban kurbiyyettir. Rabbine yakınlaşmaya vesile olan bir ibadettir. Kurban keseceğin yerde gönülden Rabbine yalvararak “De ki: “Namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm, âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’âm Suresi 162.) nidasıyla Kurban ibadetine sarılmaktır.

***

Peygamber Efendimiz ‘in (s.a.v.) nasıl kurban kesmemiz gerektiğine dair öğretileri doğrultusunda kesmiş olduğumuz Kurban, İbrahim’i (a.s) sadakati ve İsmail’i (a.s) teslimiyeti hatırlatır bize.

**

Ve kıyamete kadar sürecek şu ibretlik konuşma yankılanır semalarda: “Ey benim yavrucuğum. Ben, seni, rüyamda, kesiyor görüyorum. Sen benim bu rüyama bir bak, ne söylersin.” Hz. İsmail : “Ey babacığım. Sana Allah’tan ne emir olunmuşsa, onu derhal yerine getir. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın.”

***

Şu unutulmamalıdır ki burada asıl olan Kurbanın etinden ziyade Kurban kesmedeki takvamız esas alınacaktır. Nitekim Hac 37. Ayeti Kerimede buyrulduğu üzere : “Kurbanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. O’na ulaşacak olan yalnızca takvanızdır.”

**

Bundan dolayı samimiyetimiz, teslimiyetimiz ve Allah rızasına erişmedeki gayretimiz, muhabbetullah’a ve Allah’a yakınlaşmaya olan kurbiyyetimizi esas almak, Kurban ibadetinde asıl olandır. Allah muhafaza bu şuurun dışında hareket etmek yapmış olduğumuz ibadetimizi boşa çıkartacaktır.

***

Malumunuz Diyanet İşleri Başkanlığımız da Türkiye Diyanet Vakfımızla birlikte Vekâlet yoluyla Kurban kesmektedir.

**

Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş” şiarıyla yola çıkan Başkanlığımız; Müftülüklerimizden vekâlet yoluyla veya TDV İnternet sitesinden Kurban Bağışı kabul etmekte, hem yurt içinde hem de yurt dışında ihtiyaç sahibi kardeşlerimize Kurbanlarımızı ulaştırmaktadır.

**

Veren el ile alan eli bir birine bağlayan Başkanlığımız bu bağış sistemi sayesinde, kardeşliğe ve kurbiyyete vesile olmaktadır.

***

Rabbim keseceğimiz Kurbanlarımızı şimdiden kabul buyursun diyor;

Selam, dua ve muhabbetlerimi sunuyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR