Ramazan Kural

Ramazan Kural

Kuraklık ve küresel ısınma

Kuraklık ve küresel ısınma

Günümüz sorunları maalesef küresel ısınma ve kuraklık, Mevsimleri yaşayamaz olduk. Yaz gününde yaz mevsimini, kış gününde kışı mevsimini yaşayamaz olduk. Sadece bizim sorunumuz değil dünyanın sorunu. Düz bir arazideymişiz gibi mevsimleri aylarında yaşamayınca ısındıkça etkisi giderek daha kötü olacağa benziyor. Isınmanın sınırlandırılması için bir sınır çekmeliyiz ama daha şimdiden dünyanın başka yerlerinde iklim değişikliğinin etkisini gördüğümüzü fark etmeliyiz, bu etkiler giderecek daha güçlü olacak ve kurakla karşı karşıya kalacağız.  Bu sorunu bir iki devlet olarak değil dünya olarak çözüm yollarını bulmamız gerekmektedir.

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için içinde bulunduğumuz dünyayı korumak bizim (bizlerin) elinde. Küresel ısınmayı önlemek için olabildiğince toplu taşıma araçlarını kullanmalıyız. Aynı zamanda çevreyi temiz tutmak ve gerektiği kadar tüketim yapmalıyız.

Tarım ve hayvancılık işlerinde ilaç kullanımını azaltmak sağlığımız ve dünyamız açısından azaltmalıyız. Zaten bu kullanılan ilaçlar meyve ve sebzelerin doğallığını bozuyor.

 Parfüm ve deodorant kullanımı da küresel ısınmayı hızlandıran etkenler arasında sayılmaktadır.

Küresel ısınma sonucunda mevsimler değişiyor ve yağış düzensizlikleri ortaya çıkıyor. Mevsimlerin ve doğanın dengesinin bozulması küresel ısınmaya bağlı olarak gerçekleşiyor. Bu nedenle herkes kendi üzerine düşen görevi gerçekleştirerek doğamızı korumaya çalışmalıyız. Ben ne yapabilirim ki değil? Yaşadığımız bu gezegen için elimizden gelen her şeyi üzerimize düşen görevi yapmalıyız.

Herkes üzerine düşen görevi yerine getirirse küresel ısınmanın önüne geçemeye çalışıp veya azaltabiliriz.  Tek bir araç içinde bir kişi seyahat ederek egzozdan çıkan duman miktarını arttırmaktansa toplu taşıma araçlarını ve elektrik ile çalışan araçları kullanmaya gayret göstererek küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

 Birde ağaçlar dikmeyi teşvik edip yeşil alanlarımızı artırmalıyız. Ne kadar yeşilliğimiz olursa o kadar küresel ısınmayı önleyebiliriz.

Küresel ısınmanın yol açtığı sorunlardan kuraklık, İklim değişikliği bunun birinci sebeplerinden biri. Bir diğeri su kaynaklarımızı israf etmemiz. Evimizde tasarruf yaparak su kaynaklarımızı daha dikkatli kullanmayız. Su kullanımını kısıtlamalı, küçük ve düzenli zamlar, bunun çarelerinden biri değildir… Tarım alanlarında suyu mümkün olduğu kadar bilimsel yöntemler ile sulamalıyız. Susuzluk ve kuraklık bugün dâhil orta ve uzun vade ’de temel sorunların başında gelecektir.

Artık her şey bizim elimizde, yaşadığımız dünyayı bu hale biz getirdik, daha fazla kötüleşmeden önlemimizi almalıyız. Hepimiz üzerimize düşen görevi yerine getirip çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmalıyız.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR