Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Kara Düzen Seçim Faaliyetleri

Kara Düzen Seçim Faaliyetleri

Seçime katılacak siyasi partilerce belediye başkan adaylarının hemen hemen hepsinin açıklanması ile seçim çalışmalarında propaganda dönemine girilmesiyle artık yeni bir merhale başlamış oldu.

Her ne kadar Yüksek Seçim Kurulunca resmen ilan edilen seçim propaganda dönemi başlamamış olsa da, siyasi partiler ve adaylar kendilerini kamuoyuna tanıtacak bilgilerle seçmenlerinin karşısına çoktan çıkmaya başlamışlardır.

Başlatılan propaganda dönemi için bir uyarı mahiyetinde olmak üzere genelde ülkemizde, özel de ise Konya’mızda yıllardır devam edegelen ve böyle giderse daha da süreceği gözlemlenen bir kara düzen seçim propaganda dönemini gündeme getirmek istiyoruz.

Kara düzen propaganda sisteminde mensupları kabul etmeseler de, diğer seçim stratejileri gibi kendi içinde bir takım kurallar içerir.

Kara düzen propaganda sisteminde her şey seçim kazanmaya yöneliktir ve bu propaganda şeklinde söylenenlerin aksine her yol mubahtır.

Bu sebeple de seçim çalışmalarının başlangıç günlerinde siyasi partilerin adaylarının ve mensuplarının siyasi parti farkı gözetmeksizin hepimiz Konya evladıyız ve hepimiz Konya’ya hizmet için yola çıktık gibi hemşerilik hak ve hukukunu gözetmeye dönük argümanlarla seçim kazanmaya dönük faaliyetleri sizleri asla aldatmamalıdır.

Siyaset üstatlarının(!) yerine getirilmeyecek sözlerle başlayıp, palavraya varan konuşmalara kadar gitmeleri, konuşmaların yazıya, bilgiye, belgeye dayanmayıp tamamen son günlerin siyasi argümanlarıyla süslenmiş nutuklara dönüşmesi, kara düzen siyaset uygulamalarının ilk maddelerindendir

Yine kara düzen siyaset propagandasında adayların beyanatlarında memleketine, milletine, şehrine ve beldesine yapacağı katkılarından söz ederlerken, siyasetin yahşi cazibesine kapılanların arada bir de olsa partisi ve çevresi ile ilgili dil sürçmeleriyle yapacağı katkılardan da söz edilmesini normal karşılamak gerekmektedir.

Özellikle şehrimizde sıkça örneği görülen kara düzen propaganda sanatında adayların her sıkıştıkları meselede cankurtaran simitleri genel başkanlarıdır.

Yerel seçim için ortaya çıkmış olan adayların muhakkak ki memleket ve dünya meseleleri konusunda da belli fikirleri düşünceleri olacaktır.

Ancak o günkü gündelik politikaya ilişkin genel başkanları ne demişse, akşama kadar onu yaymakla meşgul oldukları belki de tek şehir Konya, tek politikacı tipi de Konya il başkanları ve belediye başkan adaylarıdır.

Bu tür yerel siyasetçilerin kara düzen politikadaki öncelikli görevleri, şehirdeki halihazır tüm dertleri, sıkıntıları ortadan kaldırıp gelecekteki muhtemel yerel sıkıntılara çözüm aramak olmasına rağmen, özellikle hâlihazırdaki belediye başkanlarının temel özellikleri, Konya ile ilgili olmayan yatırımlar ve Konya ile ilgili olmayan hemen her konuda görüş beyan etmeleridir.

Kara düzen seçim çalışmalarında vazgeçilmesi mümkün olmayan bir başka usul de, genel başkanlarla çektirilmiş imajı verilen boy boy montajlı seçim fotoğraflardır.

Genel başkanları olmadığında veya bir başka partiden yahut bağımsız olarak aday olduğunda ailesinden bile oy alacağı şüpheli olan adayların, belediye bütçesini yağmalarcasına rakipleriyle propaganda savaşına girmiş olması da kara düzen politikanın bu şehre armağana ettiği bir başka vakıadır.

Adları açıklandığı günden beri gecelerini gündüzlerine katarak çalışıyor gözüken adayların ilçelerde, köylerde veya mahallelerde ki toplantıları için il teşkilatları tarafından hazırlanan günlük programlar için hangi adaya kimlerin refakat edeceğini tespit edilmesi ve hangi adayın nerede, nasıl bir çalışma yapacağını hatta nasıl konuşacağının da önceden belirlenmesi de bu sakat propaganda anlayışının vazgeçilmezlerindendir.

 Bütün bunlar gerekli olmadığı halde siyasi partilerin birbirlerinden görerek ve birbirlerini kötü bir şekilde taklit etmekten vazgeçmedikleri rutin ve öteden beri usul haline gelmiş kara düzen çalışmalardır.

Genel başkanlarının eteğinin altına sığınıp, nasıl olursa olsun biz bu seçimleri alacağız düşüncesinde olan aday ve teşkilatların hamaset ve boş vaatler üzerine kurguladıkları seçim stratejilerinin artık sona ermesi gerektiği düşüncesiyle, hoş vakit geçirmeye vesile olacak bir propaganda dönemi diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR