Adem Turan

Adem Turan

İşsiz sayısında azalma var

İşsiz sayısında azalma var

TÜİK verilerine göre işsiz sayısı 2020 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi oldu.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,4 puanlık azalış ile yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,4 puanlık azalış ile yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,6 puanlık azalış ile yüzde 14,8 oldu.

Pandemi döneminde böyle güzel bir haber okumak moral motivasyon açısından çok önemli. Bire bir ilişkilerin kısıtlandığı, hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulandığı zaman diliminde böyle sonuçlar hem işvereni hem de işçileri memnun etmiştir.

Hep söylüyoruz ya kalkınmanın tek formülü üretim, daha fazla üretim. Bunun yolu da şartlar ne olursa olsun, işveren ve işçi birlikte hareket ederek çok çalışmaktan geçiyor.   

Başarılı bir iş hayatı sunulan  Japonya’da  istihdam, diğer sanayileşmiş milletler tarafından belirlenen modeli izler. Tarım ve diğer birincil sektör sanayileri daha az insan istihdam ederken, hizmetler ve diğer üçüncül sektörler de artış göstermektedir. Birincil sanayide, 1960 yılında çalışan nüfusun % 32,7’si istihdam ediliyorken 2016’da bu değer % 3.2’ye düşmüştür. Aynı dönemde üçüncül meslekler ise toplamın % 38.2’sinden % 69.4’üne yükseldi. Japonya’nın çalışan nüfusunun büyük çoğunluğu maaşlı işçilerden oluşmaktadır. 2016 yılında toplam nüfusun % 87,3’ü ücretli işlerde çalışmıştır.

Hükümet, Japon halkı için daha iyi bir yaşam kalitesinin gerçekleştirilmesinde en önemli unsur olarak daha kısa çalışma saatlerini ilan etti. İşgücü Standartları Kanununda yapılan revizyonlar, beş günlük bir çalışma haftasının kabulüne yönelik bir eğilim ile bir ulusal bayramın Pazar gününe düşmesi durumunda ikame tatillere izin verilmesi gibi önlemler de dahil olmak üzere daha kısa çalışma saatlerine katkıda bulunmuştur. 1985 yılında 2,110 olan yıllık çalışma saatleri 2016 yılında 1.724.4 seviyesinde gerçekleşti.

Çin’de ise çalışma günleri Pazartesiden Cumaya, çalışma saatleri ise sabah 8’den akşam 5’e kadardır. Gün içerisinden saat 12’den, öğlenden sonra 2’ye kadar bir mola verirler. Bu mola da herkes çalışmayı bırakılır.

Elbette bu tür uygulamalara, bir takım denemelerin sonucunda karar verilmiştir. Ne diyelim aklın yolu birdir.

Cumanız ve üç aylarınız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR