İhsan Koç

İhsan Koç

Gazetecilik ve ekonomi

Gazetecilik ve ekonomi

Yazıma başlamadan henüz yeni yeni başlayan harman sezonunun tüm üretici ve tüccarlarımıza bereketli olmasını diliyorum. Kurban bayramı boyunca TMO alımlarına devam edecek. Ülkemizin geniş iş hacmine sahip çeşitli buğday pazarları yine bayram boyunca alımlara devam edecek. İnşallah alnının terini misliyle alacakları bir sezon olacaktır. Kış aylarından beridir savaşlar ve çeşitli daralmaların hedefi haline gelen gıda sektörü, mahsüllerin kıymet kaybetmeden değerlendirilmesi sayesinde belki biraz toparlanır.

**

Dünyaca ünlü ekonomi dergilerinden The Economist genellikle yaptığı algılar ve tahminlerin merkezi haline geldi. Bu sene mahsüllerin çıkış tarihlerine yakın zamanda basılan sayısında buğday tanelerini “kurukafa” şeklinde göstermesi dikkat çekmişti. Sayısız spekülasyonun takibi artık bu tarz çok uluslu gazete, dergi, program tarafından yapılabiliyor. Peki bu iş sabah evinden kalkıp tarlasına çalışmaya giden çiftçiyi nasıl etkiliyor?

**

Bu etkileme serüveni aslında köşelerle açıklanacak kadar kısa değil. Gelişmiş ülkeler Dünya piyasasında o kadar etkin rol alıyorki emtia fiyatlarının belirlenmesinde kendi ticaret hacimlerinin kat kat üzerinde spekülasyonlara medya üzerinden sahip oluyorlar. Ülkemiz medyasında gündeme getirilen çoğu gelişme maalesef getirildiği yerde kalıyor. İlgi görmeyen yolsuzluk, görevi kötüye kullanma, rüşvet gibi haberler ve araştırmalar çoğu kez okunmuyor. Medya olayların sağlıklıca değerlendirilmesi için analizler yapıp çözüm yollarının bulunmasında rehber niteliğinde olmalı.

Bu olayın ülkemizde az rastlanan örneğini geçen hafta gördük. Et ve Süt Kurumu(ESK), gazeteci Sadettin İnan tarafından yapılan bir dizi haberler sonucu zor günlere doğru ilerliyor. Aslında düzgün liyakat ve görev adamlarına sahip bürokrasi kadrosu daha dikkatli hareket ederse bu tarz fiyaskoların önüne geçilir. Ama nerde.

**

Ekonominin temel taşlarından bitanesi olan tarım ve hayvancılık üzerine ortaya çıkartılan bu tabloların ülkemiz ekonomik gidişatına etkisi ise elbette kötü oluyor. İşte sabah evinden kalkıp tarlasına çalışmaya giden çiftçinin etkilenmesi bu serüven sayesinde oluyor. Karar verici bürokrasinin medya ve “gerçek gazeteciler” tarafından ortaya çıkartılan zırvalıkları tüm emek zincirini etkiliyor. Ders alıp kendilerini toplaması gerekenlere seyirci kalan adalet mekanizmaları gayret üzerine gayret gösteren üreticileri patinaj yapan araba misali olduğu yerde bırakıyor.

**

Haberlere ve medyaya gereken önem verilmezse bürokrasi rahat eder. Zaten rahat ve çelimsiz uygulamaların bolca yaşandığı ekonomi, bu rahatlığın içerisinde kaybolur. Basit gibi görünen kurukafa tasviri nasıl tüm hububat sektörüne tartışma başlatacak kadar etkili bir medya-ekonomi çemberi oluşturuyorsa, işte etkili yazılarla ve gerçek araştırmalarla gazetecilikte önce bürokraside, ardından politikalarda bir düzelmeye neden olacaktır. Yeterki sağlam bir değer olarak okumaya ve anlamaya gerekli önemi gösterelim. Yaklaşan bayramımızı en içten dileklerimle tebrik ederim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR