Elif Eken

Elif Eken

Bayram telaşı

Bayram telaşı

Evlerde ayrı çarşılarda, ayrı bir telaş var. Peki, evler temizlenince, alışverişler, yapılınca, kurbanlıklar alınınca, her şey tamam mı? Kurban bayramı hem maddi hem de manevi birlik ve beraberliği sağlamak adına biz Müslümanlara Allah-u Teâlâ tarafından hediye edilmiş çok güzel bir bayram.

Kimi zaman veren el kimi zaman ise alan el olabiliyoruz. Önemli olan verebilmek, içimizden gelerek, gönlümüzden gelerek verebilmektir. Birçok ailenin evine belki de sadece kurban bayramında et girebiliyor. İşte bunun için Allah-u Teâlâ ya kurban ettiğimiz, ibadetlerimizi tamamlamak için kestiğimiz kurbanlıkların etlerini dolaplara istiflemek yerine dağıtmamız gerekiyor. İnsan gönülden vermek isteyince Rabbim karşısına ihtiyaçlıyı elbet çıkarıyor.

Özellikle etleri paylaşırken çocuklardan yardım istemek, paylaşmayı görmelerine ve zihinlerine yerleştirmeyi desteklemek gerekiyor.

Paylaşmayı öğrenmemiş bir çocuğa 4 şeker versek yiyebileceğin kadarını ye yiyemediklerini de başkalarıyla paylaş desek, sizce bu çocuk ne yapar? Yiyebildiğini yer kalanı da daha sonra yiyebilmek için saklar. İşte ne yazık ki Allah-u Teâlâ’nın da bizlere sunmuş olduğu nimetlerin de paylaşılması gerektiğini, paylaşılarak da artacağını çoğu zaman unutuyor ve göz ardı ediyoruz. Biz büyüklere ihtiyaçtan fazlasını dağıtmamız gerektiği emredilirken bu emre uymak nefsimize zor geliyor. Peki ya bizim nefsimize zor gelen emri çocuklarımıza nasıl öğreteceğiz.

Kurbanın bizlere niçin ve nasıl gönderildiğini Hz. İbrahim peygamber ve oğlu Hz. İsmail (A.S.)’ı çocuklara anlatmanın ve sevdirmenin tam zamanıdır.

Allah-u Teâlâ’ya yaklaşmayı sağlayan her şey güzel ve özeldir. Hz. İbrahim (A.S.) bir evlat ile mensubu olmaktan gurur duyduğumuz bir millet kurmuştur. Kendisinden sonraki bütün peygamberlerin müminlerin atası olma şerefine nail olmuştur. Onun sabrı ve metaneti şükrü ve cömertliği tüm Müslümanlara örnektir. Ne mutlu Hz. İbrahim (A.S.)  ve Hz. İsmail (A.S.) ‘ı örnek alabilenlere ve onların yolundan gidenlere.

Bayramımız kutlu, insanlarımız mutlu, sofralarımız kalabalık olsun. Hayırlı bayramlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Elif Eken Arşivi
SON YAZILAR