Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Evlenmeden Önce

Evlenmeden Önce

Günümüzde boşanma oranlarının artmasıyla beraber gençlerin evliliğe bakış açıları menfi olmaktadır. Çevrelerinde yaşanan olumsuz evlilik hikayeleriyle beraber, evliliklerini ya geciktirmek istemekteler ya da bekar hayatını tercih etmekteler. Yanlış atacağı bir adımın sadece kendisinin değil, eş adayının hayatını olumsuz etkileyeceğinin bilinciyle hareket etmek önemli ve hassasiyet gerektiren bir durumdur. Evliliği düşünmeyen, kendisini hazır hissetmeyen bir kişinin, çevrenin baskısıyla evlenmesinin olumsuz sonuçlanması ihtimali yüksektir.

Evlilik ile ilgili net düşünceleri olmayan ve öğrenmek isteyenler öncelikle çevresinde evlilik tecrübesi olanlarla görüşebilir veya bir uzmandan yardım alabilirler. Evlilik çağı gelen gençler, olumsuz örneklerden etkilenmek yerine doğru evliliği nasıl yaparım diye düşünmeli, araştırmalı, buna göre evlilik tercihlerine karar vermelidir.

Kişi evlilik öncesinde, evlilik yapacağı eş adayında aradığı kriterlerini belirlemeli. Belirlediği kriterlerin artı ve eksi yanlarını değerlendirip, buna göre evlilik yol haritasına karar verebilmeli. Hangi kriterlere göre eşimizi seçmeliyiz sorusunu cevabın herkese göre farklılık arz etmektedir.

Kimi gençler eş kriterlerini belirlerken, maddi sıkıntı çektirmeyecek, tüm istediklerini alabilecek, rahat bir hayat yaşam isteği ile maddi imkânı yerinde zengin bir eş adayı aramaktadır. Acaba salt zenginlik evlilik hayatına mutluluk getiriyor mu? Tüm zenginler mutlu mu? Zenginliğin getirdiği problemler neler olabilir? Zenginlik kalıcı mı, geçici mi? Zengin eş adayı arayan kişi, maddiyat ile mutluluğu yakalayıp, yakalamayacağını kendisine sormalıdır.

Kendisi veya ailesine göre, karşıdaki kişinin bir özelliğinden (şöhretinden, konumundan, vb…) yararlanacağı bir kriter ile eş seçmeye çalışmak mantıklı mıdır?

Kendi gönlü ve düşüncesi olmadığı halde, aile veya çevre baskısı ile evet demek durumunda kalan genç kendini belki sonradan severim diye kandırmakta mıdır?

Aile bağlarının kopuk olduğu veya çatışmalı geçtiği bir dönemde, sırf aileye inat veya isyan amaçlı bir eş adayı seçerek, mutlu olamayacağını bilerek yapılan evlilik, mutluluk getirir mi?

Devamlı bir flört ve gece hayatı olan bir kişi, duygusal bağ kuramama durumunda ve sürekli başka insanlarla olmaktan sıkıldığı için ani bir kararla evlenmeyi karar verir. Ani alınan bir karar ile yapılan evlilikte huzur ve saadet yakalanır mı?

Bazı insanlar evlilikten beklentileri salt cinsellik ve güzellik/yakışıklılık olabilir. Bu tür bir beklentiyle evlenen kişi evlilikte aradığını bulabilecek midir?

Bu tür soruların cevaplarını yaşamadan vermek mümkün değildir. Ancak zenginlik, şöhret, güzellik/yakışıklılık gibi geçici olabilecek şeyler ile evliliğe karar vermek, bunların kaybedilmesi neticesinde evliliği devam ettirecek midir?

Sevgi, saygı, sabır, sadakat değerlerini eşler evliliğe taşıyabilecekler mi? Evlilikte duygu kadar, aklı da kullanabilecekler mi? Eşler birbirine güven verebilecek mi? Aileler evliliğe olumlu katkı sağlayacaklar mı? Yoksa kendi hırs ve inatları evliliğe olumsuz yansıyacak mı? Karşımızdaki kişinin/ailenin psikolojik problemlerinin evliliğe dahli ne olacak? Kendimizi ve eş adayımızı tam tanımadan, anlamadan, araştırmadan evlenmemiz bize ilgisizlik, sevgisizlik, değersizlik, yetersizlik olarak geri döner mi?

Evlilik için belirlediğimiz kriterlerin sonrasında kendimize soracağımız soruların cevaplarını iyi düşünüp, iyi değerlendirmek gerekiyor. Bu kriterler bize evlilik hayatında mutluluğu yakalamamızı veya eşimizle hep bir çatışma hali yaşamamıza ve mutsuz olmamıza sebebiyet verebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özcan Dalgıç Arşivi
SON YAZILAR