Adem Turan

Adem Turan

Enflasyon emeklileri etkilemiyor mu?

Enflasyon emeklileri etkilemiyor mu?

Enflasyon oranı her ayın başında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğimiz ay şubat ayına ilişkin enflasyon rakamlarını duyurdu. Ardından Mart ayı enflasyon rakamları da açıklandı. Mart'ta enflasyon yüzde 61.14 oldu. İşte 2022 mart ayı enflasyon oranı.

Ev sahibi ve kiracıları da yakından ilgilendiren kira artış oranları ile memur zammında da belirleyici olan enflasyon verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Mart'ta enflasyon yüzde 61.14 oldu. Yıllık en düşük artış %15,08 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Mart ayında en az artış gösteren ana gruplar %1,78 ile giyim ve ayakkabı, %1,84 ile konut ve %2,78 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Mart ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %13,29 ile ulaştırma, %6,55 ile eğitim, %6,04 ile lokanta ve oteller oldu.

Enflasyonun altında yatan temel neden çoğunlukla aynı miktardaki mal ve hizmetleri satın almak için daha fazla paranın mevcut olması veya ekonomi genelinde talebin arzı aşmasıdır. Bir başka ifadeyle, iktisadi faaliyeti sürdürebilmek için gerekli kaynakların kıt olması durumunda aynı mal ve hizmetler için daha yüksek fiyatlar talep edilebilir. Diğer taraftan, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarının herhangi bir sebepten dolayı artması da üretilen mal ve hizmetlerin fiyatlarında maliyet yönlü bir enflasyon yaratabilir. Ayrıca, ithal ürünlerin fiyatlarının artması da yurt içindeki genel fiyat düzeyinin yükselmesine neden olabilir.

Hal böyle iken, birkaç yıldır emeklilere dini bayramlarda verilmekte olan bayram ikramiyeleri neden sabit tutuluyor? Hani nerde kaldı emeğe saygı ? Bu ülkenin kalkınması için yıllarını çalışmakta geçiren bu insanlara böyle davranmak hiçte etik değil.

Milletvekiline var millete yok, böyle adalet olmaz. Böyle davranmaya devam ederseniz, millet sizi bir daha vekil yapmayabilir. Atalarımızın dediği gibi; Ne ekersen onu biçersin.

Bir ramazan manisiyle yazımızı noktalayalım;

Bu aya hürmet gerek

Nimete şükür gerek

Mübârek Ramazan’da

Hakka ibâdet gerek.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR