Adem Turan

Adem Turan

Covid-19 aşısı hakkında bilgiler

Covid-19 aşısı hakkında bilgiler

Mart ayından bu yana halk sağlığı uzmanları, koronavirüs salgını sona erdirmek için en iyi umudumuzun bir aşı olduğunu söylediler. Sonuç olarak, şirketler bir Covid-19 aşısı geliştirmek için hız rekorları kırdı. Covid-19 salgınında günlük vaka sayılarındaki rekor artışlar devam ederken, kasım ayında umut vadeden gelişmeler yaşandı. Dünya genelinde 150’den fazla koronavirüs aşısı geliştirilmektedir. Ancak aşının geliştirilmesi, güvenli ve etkili olup olmadığının test edilmesi oldukça zorlu bir süreç. Tarihte birçok aşının üretilip, geliştirmesi yıllar sürmüştür. Şimdiye kadar ilaç şirketleri Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford tarafından yapılan faz III denemelerinden alınan sonuçların yüksek oranda etkili olduğu duyuruldu.

Peki, Covid-19 aşıları arasındaki farklar nelerdir? Hangi Covid-19 aşısı en etkilidir?

Covid-19 Aşıları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Sputnik V aşılarının ortak özellikleri daha yeni teknolojilerle geliştirilmiş olmalarıdır. Covid-19 aşıları arasındaki farklar ise şunlardır;

Etkinlik dereceleri farklıdır:

Pfizer/BioNTech %95  

Moderna %95

Sputnik V %92

Oxford/AstraZeneca %70.

Üretim aşamaları farklıdır: BioNTech ve Moderna aşıları mRNA, Sputnik V ve Oxford/AstraZenece aşıları ise viral vektör aşılarıdır.

Saklanma koşulları farklıdır: RNA teknolojisi ile geliştirilen BioNTech ve Moderna aşılarının daha düşük sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerekiyor. Moderna aşısı normal buzdolabı sıcaklığında (4 derece) 30 gün, BioNTech ise aynı derecede 1 hafta saklanabilirken; Moderna aşısının -20 derece ve BioNTech aşısının ise -70 derecede saklanmaları gerekiyor. Viral vektör aşıları olan Sputnik V ve Oxford/AstraZeneca ise buzdolaplarında yaklaşık 6 ay boyunca bozulmadan saklanabiliyor.

Covid-19 için farklı aşı türleri mevcuttur ve her bir aşı türü vücudumuzu Covid-19’a neden olan virüsü tanımaya ve bu virüsten korumaya yönlendirir. Geleneksel tanımı ile aşı; hastalıklara karşı bağışıklık kazanmak amacıyla zayıflatılmış virüslerin insan veya hayvan vücuduna enjekte edilmesidir. Ancak BioNTech ve Moderna aşıları RNA teknolojisi, Sputnik V ve Oxford/AstraZeneca aşıları ise viral vektör teknolojisi kullanılarak geliştiriliyor. mRNA aşılarında virüsün genetik bilgisini taşıyan RNA zincirinden bir kısmı vücuda enjekte edilirken, viral vektör aşılarında ise virüsün taşıdığı genetik materyalin bir kısmı başka bir virüs içine yerleştirilerek vücuda enjekte ediliyor.

Aşı çeşitlerini tanıdıktan sonra, şimdi gelelim bu aşıyı  yaptıralam mı? Yaptırmayalım mı? Sorusuna.  Bu hususta  da insanlar ikiye bölünmüş olsa da, aşı olmamızın doğru hareket olacağını belirten  sağlıkçıları dinleyip yaptırmak gerekiyor. Evet, çok sayıda senaryolar dolaşıyor. Bunlardan biri de insanlara çip takacaklar, sonrada takibe alacaklar senaryosu. Bu ihtimal doğru olsa bile, whatsapp, instagram, facebook kullanıyorsan zaten kontrol atına alınmış durumdasın. Başka söze ne hacet.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR