Ramazan Kural

Ramazan Kural

Berat Kandiliniz mübarek olsun

Berat Kandiliniz mübarek olsun

Dini ve manevi duygusu farklı olan yaşaya bilene mutluluk ve ferahlık veren üç ayların ikincisi olan Şaban ayının içerisinde olan Berat gecesini kutlayacağız. Kandil günü müminlere temizlenme, günahlardan arınma imkânın sunulduğuna inanılan berat kandiline ulaşmanın mutluluğu içerisindeyiz. 

Berat kelimesi: kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak demektir. Berat ve bera’et, beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak demektir.  

Müminlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilâhî bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak “Berat Gecesi” denilmiştir. Bu geceyi ibadet geçirmenin çok sevabı vardır. 

Bir rivayette bildirildiğine göre Resulullah (as) Şaban’ın on üçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat niyaz etti, üçte biri verildi.  

On dördüncü gecesi niyaz etti üçte ikisi verildi. On beşinci gecesi niyaz etti, hepsi verildi. 

"Şaban’ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. 

 O gece güneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir” 

“İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim”   

   Üç aylara ayrı bir ruh ve mana içinde giren Peygamber Efendimiz (as) özellikle Şaban ayına özel bir özen gösterir, başka zamanlarda görülmemiş bir derecede ibadete ve ahret işlerine yönelirdi. Bu ayın çoğu günlerini oruçlu geçirirken, geceleri de diğer gecelerden çok farklı bir şekilde ihya ederdi. Bunun sebebini soranlara ise 

 “Bu ayda ameller âlemlerin Rabbine yükseltilir. Ben amelimin, oruçlu bulunduğum bir halde arz olunmasını isterim”  Peygamber efendimiz (sav) “Her Peygamber için kabul edilen bir dua vardır. Her Peygamber acele edip, o duasını dünyada istedi. İstedikleri dünyada onlara verildi. Ben ise duamı, kıyamet günü ümmetime şefaat etmek için sakladım. 

Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaip gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecelerinde geri çevrilmez. Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. 

Allah'ım yazdıysan oradan sil. Çünkü sen buyurdun ki, Allah dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz Onun katındadır. 

Bu idrak ve şuur içinde ihya edeceğimiz Berat Gecesi'nin hepimiz için hayırlara vesile olmasını Cenabı-ı Hak’tan niyaz edelim.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR