Şengül Ayva

Şengül Ayva

Allah’ı Ne Kadar Tanıyoruz?

Allah’ı Ne Kadar Tanıyoruz?

Marifetullah Allah’ı tanımaktır. Allah’ı tanımak ne olursa olsun kendini tanımaya götürür insanı. Nefsini bilen kendini bilir. 

Dünyanın sıkıntıları dertleri hiç bir şey Allah’ı tanıyana güç gelmez. Çünkü her şeyin sahibi Allah’tır. Başınıza bir musibet geldi, bu musibetin sahibi Allah’tır. Hiç bir kimseye başvurmayın. Direk musibetin sahibiyle görüşün.

Allah’ı kısaca tanımak istersek Allah’u Teala’nın bir. Tek ve eşsiz olduğuna, kimseden doğmadığına ve doğurmadığına, yardımcısı, destekçisi, müşaviri olmadığına bir ikincisinin olmadığına inanmakla olur.

***

Allah isimleriyle bize kendini tanıtır. Besmeleyle yani ondan izin alarak her işe başlamamızı ister. 

Besmelede merhametli olduğunu, işlere o izin verirse olacağını, o mani olursa olmayacağını anlatır bize. Buradan da anlaşılacağı üzere kimse kimseye o istemezse zarar da yarar da sağlayamaz. O zaman önce Allah’ı birleyip tanıyalım. 

Gökleri, yerleri, gökler ve yerler arasındakileri yaratan, onlara can veren, hayatlarını sürdürmeleri için rızık yollayan, kullarını imtihan ederek eğiten, kendine yaklaştıran yani tüm yaratılmışların tek sahibi, yaratanı ve hakimi olan yalnızca ‘o’dur. 

Bu saydıklarımın dışına çıkan yani her şeyi yaratılandan bekleyen yaratılmışlardan bilen kullar yaratanda uzak yaşar ve başına gelen her musibette yıkılır.

***

Allah’ı tanımak tüm güçlerin sahibinin ondan olduğunu bilmek Çanakkale’deki Seyit Onbaşı’ya bir tonluk mermiyi kaldırtır. İmkansız Allah’ı tanımayan içindir. Allah’la olana imkansız bir şey yoktur. 

O çareler çaresi, dermanlar dermanıdır. Bu yazıyı okurken kendinizi bir gözden geçirin. Böyle bir Allah’a ne yanlışlar yapıyoruz. Ne saygısızlıklar yapıyoruz da O yine de sabır ismiyle bize sabrediyor. Rızkımızı devamlı veriyor. 

Böyle olunca Allah’a muhtaç olan ihtiyaçsiz kalmaz. Ama yaratılana muhtaç olan hep eksiktir. O Allah ki muhtaç olmayan muhtaç olunandır. 

***

Bu yazı benimde Yaratanıma karşı yapmış olduğum güzel bir eylem oldu. Siz okurken ben yazarken Rabbimle böyle yakınlaşmak huzur verdi. Umarım size de öyle olur. Ne sıkıntınız varsa hemen başvurun sıkıntının sahibine. Öyle bir yer aramayın. Rabbimin yeri belli. Yer mekan onun. Kalbinize dönün yeter. 

Allah kalplerdedir biliyorsunuz. O zaman kalpte ikiliği bırakıp Allah’tan başkasına yer vermeyin. Rabbim marifetullah ile hepinizi nurlandırsın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şengül Ayva Arşivi
SON YAZILAR