Şengül Ayva

Şengül Ayva

Ne ekersen onu biçersin

Ne ekersen onu biçersin

Kur'an dünyayı ekme yeri, ahireti ise hasat yeri olarak belirler (“Kim ahiret ekinini istiyorsa onun ekinini artırırız; kim dünya ekinini istiyorsa ona da dünyadan bir şey veririz.)

Dünya geçici ahiret kalıcıdır. O halde dünya için bütün vaktini heba etmek geçici hevesler peşinde koşmak boştur.

***

Bu dünyaya asıl geliş amacımız ahiret için yatırım yapmaktır. Kalıcı olana yatırım yapmak (A’lâ 87/16-17) en akıllıca davranıştır. Allah Rasûlü(sav), “Akıllı kişi nefsini hesaba çeken ve öldükten sonrası için çalışandır” buyurur.

***

Bu yatırımı şöyle düşünelim. Bir ev almak istiyorsunuz. Önceden para biriktirmeye başlarsınız. Sonra paranıza göre ev bakarsınız. Ya da bir toprağa fidanı sonbaharda veya ilkbaharda dikersiniz. Tutup tutmadığını görmek için yazı beklersiniz. Meyvesini yemek için yıllar geçmesi lazım. Siz ektiniz. Gerisini rabbime bıraktınız. Ne zaman meyve verirse o zaman yiyeceksiniz. Sizin elinizde bir şey yok. İşte ahirete ekeceklerimizde biz oraya gidene kadar meyveler verecek. Olgunlaşacak. Köşklerin inşaatlarına başlanacak.

***

Bu inşaatların tuğlaları ve ağaçların meyveleri bu dünyada yaptıklarımızdan oluşacak. Iyilik yaptıysanız o iyilikler köklenecek. Hiç bir iyilik karşılıksız kalmayacak. Hani yoldaki taşı kaldırsanız bu dünyada ibadet oluyor ya ahirette ise o taş size elmas olacak.

***

Sadaka olarak verdiklerimiz orada kat kat büyüyecek. Orada paraya ihtiyaç olmayacak ama verdiğiniz sadakalar size hediyeler olarak gelecek.

***

Akıllı kul bu dünyaya çalışmaz. Ahiret için elinden geldiğince tohum bırakır. Ve onlar orada yeşermeye başlar.

Zerre kadar bile olsa gerek her küçük iyiliğin, gerekse her küçük kötülüğün bir ağırlığı ve değeri vardır. Onun içindir ki insan küçük büyük demeyip hiçbir iyiliği terketmemeli, küçük ve büyük her kötülükten şiddetle kaçırmalıdır.

***

Bu dünyada kazandıklarımız bu dünyada kalacak. Mezara dünyalık hiç bir şey girmeyecek bedenden başka. Götürebildiğimiz hiç bir şey yok. Ne evlat ,ne eş, ne para, ne ev, ne araba, ne ben bunsuz yapamam dedikleriniz.....hepsi dünya malı. Dünya yatırımı...

***

Kasas 28/77. ayet bize rehberdir. “Allah’ın sana verdiğinden ahiret yurdunu kazanmaya bak ve dünyadan da nasibini unutma!...” İşte bize fırsat. Bize verilen nimetler malla bizim cennet biletimiz de olabilir. Akıllı olmak lazım.

Yani dostlar bu dünyada ne ekerseniz ahirette onu biçeceksiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şengül Ayva Arşivi
SON YAZILAR